Loading...
Earth (aka. Tierra) (1996) - cronică de F.F.

Earth (aka. Tierra) (1996) – cronică de F.F.

by Florin Frențiu, martie 19, 2016

„Moartea nu înseamnă nimic, dar dacă-ai fi complet mort nu m-ai auzi… Deci eşti aici, Angel, în mijlocul celui mai mare şi mai necunoscut ocean pe care ți-l poți imagina. Existența e însoţită de un inevitabil sunet de fundal numit suferinţă, pe care-l putem îngropa doar pe jumătate. Dar nu dispera… Trăieşti în singura lumină cunoscută în univers. O micuţă insulă care îţi este la nivelul ochilor, dar ciuruită cu găuri de mister…”

Cât de poetic poate fi Julio Medem în filmele sale…

După vizionarea acestei pelicule sunt de părere că aceasta este capodopera sa, un film profund, psihologic, spiritual, încărcat de simbolism la tot pasul.

Filmul vorbeşte despre un OM căutând un balans, un echilibru între sinele interior şi realitatea exterioară.

De la primele cadre ale acestuia îţi dai seama că urmează să experimentezi ceva deosebit.

Tierra începe cu o călătorie hipnotică prin spaţiu, în timp ce camera coboară spre pământ, observându-se o zonă agricolă şi apoi se focusează asupra unui călător singuratic pe nume Angel, protagonistul, o persoană complexă, care la prima vedere nu pare a fi de pe acest Pământ. Vocea internă a lui Angel, îngerul subconştientului său, crede că a fost trimis pe planetă cu o misiune divină. Este jumătate om – jumătate înger, jumătate viu – jumătate mort. Angel (care suferă practic de tulburare bipolară de personalitate) oscilează între 2 femei speciale: una este blondă, melancolică, suavă, dulcea Angela, soţie neglijată, alta este roşcata Miri, senzuală, o bombă sexuală gata să explodeze. Pe măsură ce Angel este sedus de Miri, îngerul lui omniprezent este atras de căldura şi spiritualitatea Angelei. Alegerea unei iubite dintre cele 2 femei reflectă tulburarea sa de personalitate, reală sau imaginară. Inevitabil o alegere între cele 2 frumuseţi feminine va distruge irevocabil o parte din el.

Cromatica, simbolistica filmului, peisajele, actingul deosebit, fac din acesta un film de neuitat prea curând.

În concluzie, Tierra este o călătorie uimitoare în lumea stranie a comportamentului uman şi vi-l recomand din toată inima.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.