Recomandare – musai!
Gen: Dramă, Comedie
Regie: Noah Baumbach
Distribuție: Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Alan Alda, Ray Liotta, Julie Hagerty, Merritt Wever
Durată: 2 h. 17 min.
Rating IMDB: 7.9
Despre: Povestea unui cuplu care traversează apele tulburi ale unei separări.
Rant: Marriage Story este unul dintre cele mai sincere și mai emoționale filme ale anului. Este povestea unui cuplu, el regizor de teatru, ea actriță, între care pasiunea a dispărut, iar nemulțumirile și frustrările i-au făcut să se separe, chit că pe cale amiabilă, totul urmând să se schimbe drastic în secunda în care sunt introduși avocați drept mediatori. Este o privire crudă, dar în același timp plină de tandrețe, asupra procesului de divorț, o lovitură năprasnică în special pentru cei care au trecut prin așa ceva.
Noah Baumbach a creat un scenariu impresionant, bazându-se și pe experiențele personale, dorind să redea fix povestea celor doi, nu să generalizeze poveștile despre divorț. Nu avem un personaj negativ, nu avem o parte care să aibă dreptate absolută, filmul nedorind să te facă să alegi între cei doi. Este mai mult o meditație asupra experiențelor traumatice prin care trec soții în tot acest proces, dar mai ales copilul lor, nu odată acesta fiind ca o minge de ping pong într-un meci în care nu are nici un interes, acesta dorind să se joace, să experimenteze pe deplin copilăria.
Filmul începe într-un mod total neașteptat, cu cei doi soți descriind calitățile celuilalt, într-un mod atât de afectuos, încât îți este greu să îți imaginezi ce urmează să se întâmple. Acordurile fine ale lui Randy Newman, subliniază o atmosferă senină, doar ca apoi camera să se stabilizeze asupra locației unde sunt citite respectivele amintiri, cabinetul unui terapeut de cupluri. Începem să ne dăm seama că lucrurile nu stau prea bine între cei doi, el dormind pe canapea, ea plângând în dormitor. În curând ea se mută în LA pentru că a primit un rol într-o mult așteptată serie TV, de fapt o ocazie să evadeze din căsnicia lipsită de vlagă a celor doi. Decid să se separe dar să păstreze legătura pentru binele copilului lor. Doar că în curând, intră în scenă avocații, care nu își urmăresc decât propria agendă, și anume să câștige cu orice preț, și în curând, omul în care aveai încrede deplină, este cel care folosește secretele tale adânc ascunse pentru a ieși mai bine la proces. Este o imagine absurdă, dureroasă, punctată perfect de o scenă sfâșietoare între cei doi protagoniști, singura în care vorbesc cu adevărat.
Cu toate că tematica e tristă și apăsătoare, Baumbach reușește să infuzeze suficient umor și veselie în cele mai mundane activități. Dar este și ajutat de doi actori fantastici, care se afundă în rol și cu care e aproape imposibil să nu empatizezi. Driver în special strălucește pe post de Charlie, soțul care se vede nevoit să își dezrădăcineze viața de succes din New York, pentru a duce o luptă absurdă, ilustrată perfect de avocatul aproape senil interpretat magistral de Alan Alda, pentru custodia propriului copil, o luptă pe care niciunul dintre cei doi părinți nu și-o doresc, dar în care se trezesc azvârliți întocmai de cei aleși să îi apere – scena de la tribunal este pe cât de scârboasă, pe atât de crudă. Iar cântecul interpretat de acesta la final, va rămâne cu siguranță unul dintre cele mai emoționante momente din acest an.
No Comments