Loading...

Medieval (aka. Jan Žižka / Warrior of God) (2022)

by Adrian Solomon, octombrie 19, 2022

Recomandare – decent!

Gen: Dramă, Istoric, Acțiune
Regie: Petr Jákl
Distribuție: Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, William Moseley, Matthew Goode, Sophie Lowe
Durată: 2 h. 06 min.
Rating IMDB: 6.0

Despre: Filmul ne prezintă o poveste din tinerețea legendarului comandant husit Jan Žižka, despre care se spune că nu a pierdut nici o bătălie. Aici el era doar un mercenar în slujba unui nobil înalt, iar una dintre misiunile pe care trebuie să le ducă la îndeplinire este răpirea unei frumoase prințese, care posedă cheia oprirea ostilităților care împânzeau zona Boemiei.

Rant: Medieval, așa cum sună numele internațional al filmului, este cel mai costisitor film ceh din toate timpurile, asta poate și datorită numelor grele care au ajuns să joace în film. Este un film istoric specific european, mai preocupat să surprindă viața personajului și realitatea acelor timpuri, decât să deservească ubicuitarului mesaj de incluziune socială pe care încearcă Hollywoodului să ni-l îndoctrineze de câțiva ani încoace, iar asta dă producției o anumită întunecime, amplificată și de luptele sângeroase care deseori se sfârșit din câteva mișcări.

În centrul acțiunii este Jan Žižka, cel care avea să devină un comandat husit legendar, un fin tactician și inovator al artei războiului, precum și un lider neînvins de-a lungul vieții sale. Aici este doar un mercenar, zvârlit în niște uneltiri regale, aflat pe fugă alături de o prințesă și de echipa sa de mercenari, clar intrat în necaz până peste cap. Filmul știe să accelereze când vine vorba de acțiune dar și să frâneze atunci când e nevoie de introducerea unor elemente de expoziție sau construire de personaj și, cu toate că șleahta sa de bărboși este cam ușor de uitat, Ben Foster strălucește și dă din nou dovadă că este unul dintre actorii cu potențial, deseori săriți din schemă de regizori, în ciuda talentului actoricesc indubitabil. El este stoic, calculat, taciturn, cu toate astea își arată partea umană tinerei prințese, de a cărui destin se leagă de-a lungul filmului.

Filmul a reprezentat o surpriză plăcută, nesperată, fiind deseori parcă un thriller istoric de acțiune, cu scene viscerale care ne aduc aminte de alte vremuri, când puteai face filme mai acurate istoric, fără a fi nevoit să incluzi toate rasele curcubeului, chit că au logică sau nu.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.