Loading...

Mickey 17 (2025)

by Adrian Solomon, martie 11, 2025

Recomandare – musai!

Gen: Comedie neagră, S. F.
Regie: Bong Joon-ho
Distribuție: Robert Pattinson, Naomi Ackie, Steven Yeun, Toni Collette, Mark Ruffalo
Durată: 2 h. 17 min.
Rating IMDB: 7.1

Despre: Mickey nu duce tocmai cea mai bună viață pe Pământ, având datorii imense la un cămătar crud. El ia decizia să plece în spațiu, semnând un contract să lucreze pe post de „expendable” un muncitor care duce la îndeplinire cele mai periculoase sarcini, iar în cazul decesului, el este reprintat. În urma unui incident, el fentează o situația periculoasă, doar pentru a se trezi că lumea, crezându-l mort, a decis să îl reprinteze, astfel el devenind un multiplu, o anomalie pedepsită cu moartea. El trebuie să se întrebuințeze de tot ce a învățat pentru a rămâne în viață.

Rant: Bong Joon-ho este unul dintre acei regizori despre care, atunci când auzi că scoate un film nou, trebuie să faci tot posibilul să îl vezi cât mai repede. Într-un Hollywood tot mai falit atunci când vine vorba de originalitate, prezența acestui regizor reprezintă o adevărată gură de aer proaspăt. Mai important este că studioul Warner Brothers a hotărât să acorde acestui film aproape un cec în alb, acest tip de încredere fiind extrem de rară în Cetatea Filmului, toate studiourile urmărind profitul în locul creativității artistice. Că o să aducă banii înapoi sau nu, asta rămâne de văzut, important este că Bong a putut să spună povestea pe care o dorea, fără interferența devastatoare a executivilor, el având cuvânt final în tot ceea ce privește acest film, cu bine și cu rău.

Filmele lui Bong Joon-ho se pot împărți în două mari categorii și anume cele create în țara lui, unde se simte sensibilitatea specifică coreeană, filozofia locului, poveștile acelea fiind mult mai introspective, mai meditative și în cele din urmă, mai memorabile. Cea de-a doua categorie, în care pică și Mickey 17, sunt cele făcute în America, în care parcă lipsește ceva, ceva este pierdut în traducere. Toate cele trei filme par a fi interschimbabile în sensul că mesajul lor este similar, o propagandă environmentalistă, oamenii sunt cancerul planetei iar natura trebuie să își revină, fie că am înghețat planeta ca în Snowpiercer, că am rămas fără mâncare ca în Okja sau că, din nou, am rămas fără spațiu locuibil și aer respirabil, precum în Mickey 17. O altă tematică prevalentă este riscul pe care îl reprezintă un regim totalitar, villanul principal fiind mai mereu liderul psihotic al unei astfel de conduceri.

Departe de a fi un film prost, mesajele transmise de acest film sunt transmise în cea mai puțin subtilă manieră posibilă, filmul bătându-te peste cap cu acestea, poate cel mai grav fiind personajul lui Mark Ruffalo care imită un Donald Trump, complet cu susținătorii cu caschete roșii. Pe partea de poveste, așa cum ziceam și mai sus, aceasta se învârte în jurul unui colonist care fuge de pe Pământ din cauza unei datorii imense, doar pentru a semna un contract de „expendable” – adică om dispensabil, folosit pentru cele mai periculoase sarcini iar apoi decartat în caz de deces, doar pentru a fi reprintat și folosit din nou. Așa cum se spune și în numele filmului, s-a ajuns la cea de-a 17-a variantă (montajul despre cum s-a ajuns aici fiind probabil cea mai bună parte a filmului) și un accident fericit face ca acesta să supraviețuiască unei situații fatale, doar pentru a se reîntoarce la bază și a descoperi că deja el fusese considerat mort și reprintat în varianta 18. Pentru că este considerat ilegal să existe multiple variante ale aceleași persoane, cele două variante discută și încearcă să găsească cea mai bună cale de a conviețui, doar pentru ca planul lor să ducă la niște situații din ce în ce mai periculoase. Ce este interesant este că fiecare variantă a lui Mickey are personalități diferite, 17 fiind supus și umil iar 18 – dur și gălăgios, truc util pentru ca Pattison să etaleze un joc actoricesc variat.

Având în vedere pedigreeul lui Bong, putem considera Mickey 17 ca fiind un film mediocru,dar, dată fiind lipsa unei oferte tentante la cinema în zilele acestea, cred că acest titlu ar fi o alegere destul de bună.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.