Loading...

Napoleon (2023)

by Adrian Solomon, decembrie 2, 2023

Recomandare – decent!

Gen: Istoric, Dramă, Biografic
Regie: Ridley Scott
Distribuție: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Tahar Rahim
Durată: 2 h. 38 min.
Rating IMDB: 6.6

Despre: Istoria romanțată a urcușurilor și coborâșurilor legendarului împărat al Franței, Napoleon Bonaparte, văzute prin prisma relației volatile dintre el și Josephine.

Rant: Sincer, am sperat ca acest Napoleon, cel mai recent film făcut de marele regizor Ridley Scott, care ne-a binecuvântat de-a lungul timpului cu nenumărate filme epice, să se ridice undeva la nivelul unui Gladiator, Braveheart sau altor epopee epice despre figuri istorice. Am primit în schimb un film care se simte dezlânat, cu o prestație actoricească ușor dubioasă din partea lui Joaquin Phoenix, dar cu cadre și costume care recreează fidel atmosfera istorică, și niște bătălii epice, în ciuda inacurateții lor istorice.

Filmul prezintă povestea ascensiunii și a prăbușirii lui Napoleon, fușerind prin trei decenii de istorie, arătându-ne o compilație de momente „best of” care, neredate într-un context aparte, nu te ajută să îi înțelegi deciziile acestuia și nici să îi vezi descoperi tactico-militar din timpul campaniilor sale de cucerire, dar insistând enorm de mult pe relația rău famată dintre el și Josephine. Pentru mine, insistarea pe această relație, care se vrea a fi inima filmului, trage filmul în jos, pentru că nici nu surprinde chimia care o fi existat între cei doi (Phoenix și Kirby neavând parcă nimic în comun, scenele amoroase fiind stângace) nici nu conturează prea bine caracterul lui Napoleon, prezentându-l într-un mod buf, actorul neavând deloc o uniformitate în interpretarea rolului.

Dacă vrei o lecție de istorie informativă, sunt convins că există filme sau articole mult mai bune decât vizionarea acestui film. Cred că mult mai just ar fi fost ca acest film să poarte titlul Napoleon x Josephine.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.