Loading...

Oameni de treabă (2022)

by Adrian Solomon, septembrie 19, 2023

Recomandare – musai!

Gen: Dramă, Comedie neagră
Regie: Paul Negoescu
Distribuție: Iulian Postelnicu, Anghel Damian, Vasile Muraru, Crina Semciuc
Durată: 1 h. 45 min.
Rating IMDB: 7.3

Despre: Viața unui polițist dintr-un sat uitat de lume se schimbă atunci când este descoperită o crimă iar lui îi este repartizat un subaltern nou. Prins între îndatorire și cumetrie, acest polițist va trebui să decidă calea pe care meargă, conștient fiind că oricare ar lua-o, nu există cale de întoarcere.

Rant: Oameni de treabă a fost unul dintre filmele românești interesante ale anului trecut, doar că marketingul lui a fost relativ dubios, oamenii neștiind la ce să se aștepte dacă ar fi luat în calcul doar posterul. Posterul părea a fi o comedie, trailerul părea a fi o dramă așa că așteptările au fost cam mici. Vestea bună e că filmul este în vena lui Câini, un excelent thriller/neo-western autohton. Paul Neagoescu a făcut o treabă deșteaptă la distribuirea rolurilor, găsind tot oameni cu un pronunțat accent moldovenesc, ca să corespundă zonei unde se petrece acțiunea filmului, creând astfel un aer de autenticitate. Povestea centrală se învârte în jurul polițistului Ilie, responsabil de un sat de la granița de nord a României. Ajuns să treacă de 40 de ani, visul acestuia este să aibă propria livadă, ca să simtă că a lăsat ceva în urma lui. Dacă la început nu știm prea multe despre el, pe parcurs aflăm mai multe despre trecutul lui și despre ce anume îi motivează deciziile. Primarul satului pare a fi un om extraordinar și preocupat de bunăstarea cetățenilor iar proaspătul aghiotant a lui Ilie, sosit de la București pentru că e mișto în Moldova, are aspirații înalte de a prinde criminali și de a rezolva crime, deloc pe placul eroului nostru. O crimă zguduie pașnica comunitate iar Ilie începe să primească tot mai multe vizite inopinate din partea mai multor oameni din sat, precum și diverse favoruri din partea primarului, atât timp cât îl convinge pe cadet să nu își bage nasul prea adânc. În curând, Ilie va ajunge la o răscruce de drumuri, atunci când va trebui să aleagă între integritatea sa ca om, sau urmărirea viselor sale.

În ciuda pasului lent pe alocuri, filmul este captivant, prezentând în tonuri întunecate niște realități tipic românești, cu corupția prezentă la mai toate nivelele structurii de conducere, de la procurori, la primari, polițiști sau chiar oameni ai Bisericii, și alegerile la care sunt supuși unii oameni  și consecințele lor. Filmul este disponibil pe Netflix și îl recomand cu încredere.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.