Loading...

Ocean Waves (aka. Umi ga kikoeru) (1993)

by Adrian Solomon, februarie 12, 2020

Recomandare – merge cu popcorn!

Gen: Drama, Highschool, Romance
Studio: Studio Ghibli
Regie: Tomomi Mochizuki
Durată: 1 h. 16 min.
Rating MyAnimeList: 6.55

Despre: Doi prieteni apropiați își văd pusă la încercare relația lor de amiciție în momentul în care cei doi se îndrăgostesc de o fată recent transferată în liceul lor.

Rant: Ocean Waves este probabil cel mai puțin cunoscut film Ghibli, o poveste de dragoste care nu pare să fie nici în ton cu lucrările fanteziste ale lui Miyazaki, nici cu realismul lui Takahata. Acest film reprezintă de fapt o tentativă de a încerca lucruri noi pentru Studio Ghibli, un vehicul pentru a pune pe hartă talent proaspăt. Ce se dorea a fi un film care să funcționeze pe deviza făcut cu bani puțini și pe repede înainte, a ajuns să coste peste buget și să fie livrat cu mare întârziere, iar regizorului Mochizuki i-a cauzat ulcer.

Cu toate astea, acest film creat special pentru TV, nu dezamăgește din punct de vedere al poveștii și mai ales al personajelor, acestea fiind conturate cu atâta atenție , încât îți este imposibil să nu te atașezi de ele. Povestea îl urmărește pe Taku, un tânăr student în Tokyo care are o serie de amintiri despre diverse întâmplări din liceu, a căror protagoniști erau el, cel mai bun prieten al său, Yutaka, și fata care a cauzat ruptura dintre cei doi, Rikaku, o fată transferată din Tokyo în micuțul oraș pescăresc Kōchi, alături de mama ei. Filmul tratează teme precum divorțul sau bullyingul, drame la fel de actuale atunci ca și acum.

Dacă ar fi să rezum pe scurt, povestea ar fi că Yutaka a văzut-o primul pe Rikaku de care s-a îndrăgostit instant, dar natura amiabilă de lui Taku a făcut-o pe această să se aproprie și să se deschidă mai mult celui din urmă. Lucrurile escaladează după o vizită fulger în Tokyo, fapt ce va semăna zâzanie între protagoniști. Este o poveste cât se poate de banală, dar care reușește să te captiveze grație unor personaje plăcute, deloc deranjante.

Filmul a căpătat recent mai multă tracțiune, odată cu reabilitarea acestuia la standarde tehnologice moderne, cuplat cu faptul că popularitatea crescută a Ghibli au făcut oamenii să perieze întreaga lor colecție (în special datorită deselor retrageri și răzgândiri ale lui Miyazaki, care nu odată cu făcut ca lumea să decrete moartea acestui studio) în căutarea unor materiale noi, nedescoperite. Ocean Waves poate fi vizionat pe Netflix, alături de întreaga colecție (din 1 aprilie) a filmelor Ghibli.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.