Loading...

Odd Taxi (2021)

by Adrian Solomon, iulie 9, 2021

Recomandare – esențial!

Gen: Noir, Mister
Studio: OLM, P.I.C.S.
Nr. sezoane: 1
Nr. Episoade: 13
Durată episod: 23 min.
Statut: serie în desfășurare
Rating MyAnimeList: 8.75

Despre: Odokawa este un șofer de taxi ursuz, sarcastic și fără nici o ezitare în a-și face părerile cunoscute. Clienții săi nocturni sunt niște personaje pestrițe care provin din toate categoriile sociale. Fie că sunt gangsteri, manageri, idoli, fani, comici ratați, studenți ce doresc notorietate virală sau oameni normali, toate firele lor narative îl au în centru pe excentricul șofer de taxi.

Rant: Din punct de vedere narativ, Odd Taxi este o capodoperă cum rar am mai avut ocazia să urmăresc într-un anime. Și asta pentru că la final, după 13 episoade, simți că ai asistat la ceva complet, care cu toate că a ridicat foarte multe întrebări pe parcurs, a răspuns frumos la toate și a terminat înnodând o fundiță de toată frumusețea, printr-un ultim episod care te va lăsa cu gura căscată (de la finalul lui The Usual Suspects nu am mai fost așa de mind-fucked).

Dar ce este Odd Taxi? Sincer mi-a fost greu să îl încadrez într-o categorie anume, pentru că este slice-of-life, murder mystery, comentariu social, film noir și dramă, toate puse laolaltă. Ah și personajele care populează acest serial sunt toate animale. Deci cei care au ceva împotriva antropomorfizării (să le zicem furry haters), vor rata o poveste fabuloasă din simplul motiv că urăsc să vadă animale pe post de oameni. Am putea să îl comparăm cu un Taxi Driver, dacă acest Taxi Driver ar fi fost regizat de Tarantino. Dialogul este spumos din cale afară și face multe referințe la cultura vestică iar firele narative și destinele personajelor se întrepătrund și se influențează reciproc  într-un mod iremediabil.

Avem de a face cu o galerie extrem de pestriță de personaje, o maimuță trecută de prima tinerețe care caută cu disperare o parteneră de viață, un idol care își cară grupul în spate datorită ambiției ei incredibile, un manager de trupă dispus la orice pentru a-și îndeplini visul, un student obsedat de ideea de a deveni viral pe rețelele de socializare, un cuplu de comici care nu reușesc să găsească succesul mult visat, un gangster care pune ceva la cale dar ale cărui principii morale îl fac mult mai interesant de urmărit, o pereche de polițiști gemeni care urăsc taximetriștii și care s-a putea să fie corupți, un fan al unei trupe de muzică care este dispus să facă orice sacrificiu pentru a le ajuta să reușească, o soră medicală cu un trecut trist și multe alte personaje își găsesc destinul legat de ursuzul și morocănosul Odokawa, o morsă sarcastică, acidă, care îi conduce noapte de noapte, mai ales pentru că nu poate să doarmă (în el putând fi regăsite multe din caracteristice lui Travis Fickle – protagonistul lui Taxi Driver). Toate aceste personaje au câte un backstory bine conturat, care te va face să nu își fie complet indiferente (episodul patru fiind unul dintre cele mai bune din serie în acest sens). Avem și un mister care le va conecta pe toate aceste personaje, și anume dispariția unei adolescente.

Am devorat acest serial și parcă aș mai fi vrut o porție dar felul în care își încheie povestea, mă facă să mă declar mai mult decât satisfăcut cu rezoluțiile prezentate. Poate mă pripesc cu acordarea de esențial, etichetă rezervată îndeosebi acelor producții despre care vom vorbi și peste ceva timp, dar simt că Odd Taxi are acel potențial de a deveni un anime cult.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.