Loading...
OSS 117: Cairo, Nest of Spies (2006) - cronică de A.S.

OSS 117: Cairo, Nest of Spies (aka. OSS 117: Le Caire, nid d’espions) (2006) – cronică de A.S.

by Adrian Solomon, mai 7, 2016

Am dat întâmplător peste acest film, vizionând diverse clipuri pe canalele Youtube, am găsit unul interesant care propunea diverse filme, cam ce fac eu cu acest site practic, comparându-le cu alte filme mai celebre. Iar acesta era comparat cu Kingsman, senzația de anul trecut. Cum să refuz asemenea invitație mi-am zis în sinea mea. Acuma, după ce am vizionat acest film, pot să zic că nu se prea justifică comparația, unul punând accent exagerat pe acțiune iar celălalt mergând într-o direcție mai parodică, mai comică. Cu toate astea, OSS 117 mi-a plăcut la nebunie și mi-a reconfirmat, dacă mai era nevoie, dragostea pentru comediile franțuzești.

Dar ce avem noi aici, ce este acest OSS 117? Sincer să spun, nici eu nu știam prea multe așa că după un pic de informare, am văzut spre uimirea mea că acest titlu era unul extrem de popular, personajul fiind creat cu 4 ani înainte ca Ian Flemyng să își publice primul roman cu James Bond. El apare în peste 250 de romane și în 7 filme, acesta de față fiind al optulea, făcut la distanță de 30 de ani față de ultimul. Dacă inițial acest personaj era unul serios, în remake-urile lui Hazanavicius, acest personaj este complet schimbat, trecându-se la un registru de comedie, parodie chiar, cu toate că se prezintă ca un omagiu adus filmelor de acțiune gen din anii 60, în special seriei Bond cu Sean Connery.

Acțiunea filmului îl vede pe super spionul Hubert Bonisseur de La Bath, număr de cod OSS 117, fiind trimis în Egipt, pentru a ancheta misterul morții unul bun prieten de al său, de care îl leagă niște amintiri cel puțin ciudate. Astfel se va trezi conducând afacerea cu găini a acestuia, una dintre cele mai amuzante poante ale filmului. Pe lângă SPCE, numele afacerii respective, se va trezi implicat în diverse comploturi locale, ba intrând în ținta unor naziști sau a unor ruși, ba dejucând planurile unor fanatici religioși, ba seducând diverse frumuseți locale, așa cum îi stă bine oricărui spion cu stofă. Din punctul aceste de vedere, filmul oferă suficiente gaguri cât să nu te plictisească și să te țină antrenat. Dar arma principală a filmului este personajul central, agentul OSS 117.

Și iată că ajungem la cireașa de pe tort, Jean Dujardin, care face un rol minunat, atât în acest film cât și în continuarea acestuia. De la mimica feței, la felul în care comunică cu ajutorul sprâncenelor, care sunt adevăratele staruri din acest film, la dialogul spumos și aparent natural care este purtat pe parcursul filmului, totul se combină de minune pentru a reda un agent pe cât de bun în ceea ce face, îi place să se bată, și învață extraordinar de repede mambo sau twist, sau chiar și limbile locale, el pare mereu detașat de realitatea înconjurătoare. Hubert de La Bath este prezentat ca francezul tipic, ignorant, șovin, care mereu creează situații sociale ciudate datorită ideologiei sale coloniale și puternicului său simț de patriotism. Fie că întrerupe un muezin de la rugăciune pentru că nu poate dormi, fie că vede femeile ca pur decor, fie că intră în discuții în care ia de mișto orice altă cultură diferită de a sa, cu siguranță acesta va face ceva ofensator de care nu își va da seama, lucru ce asigură principala sursă de amuzament.

În final vă invit să faceți un efort să vedeți acest film, merită o vizionare pentru a descoperi un Dujardin în zi de grație.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.