Recomandare – musai!
Gen: S.F., Thriller Psihologic
Studio: Madhouse
Regie: Satoshi Kon
Durată: 1 h. 30 min.
Rating MyAnimeList: 8.04
Despre: Când un aparat prototip numit DC Mini, care permite psihoterapeuților să intre în subconștientul pacienților, dispare, haosul amenință să se dezlănțuie asupra lumii, dacă nu este oprit de un grup de cercetători, ajutați de un polițist și de o frumoasă necunoscută care se prezintă sub aliasul Paprika.
Rant: Paprika reprezintă ultimul film făcut vreodată de regretatul Satoshi Kon, care la doar 46 de ani s-a stins mult prea repede din viață, reușind totuși să lase în urmă o moștenire de mare valoare nu doar pentru animația niponă, dar pentru animația de pretutindeni. Operele sale sunt probabil unele dintre cele mai unice create vreodată, acestea mereu urmărind fina linie ce delimitează imaginația și realitatea, deseori acestea fuzionând în cele mai neașteptate moduri. Satoshi Kon a fost un mare fan al operei celebrului Katsushiro Otomo (Akira, Memories) – iar destinul i-a surâs atunci când Kon a ajuns să lucreze drept asistentul acestuia, astfel nefiind de mirare că stilul grafic emulează ocazional pe cel al mentorului său.
În filmul de față, care nu este unul cu orientare gastronomică în ciuda titlului său, o mașinărie care permite accesarea viselor de către alți oameni, dispare dintr-un laborator de cercetare. În același timp, o tânără misterioasă pe nume Paprika, conduce sesiuni de terapii folosindu-se de o mașinărie similară. Astfel, ea poate să coboare până la cele mai adânci nivele ale subconștientului, pentru a afla care sunt traumele care le provoacă coșmaruri pacienților săi, cazul pe care noi îl surprindem fiind cel al detectivului Toshimi Konakawa, care este bântuit de un vis care mereu se frânge brusc, lucru ce îi conferă acestuia o stare gravă de anxietate. Aflăm apoi că un prototip al acestui tip de aparat, numit DC Mini, a dispărut din laboratoarele care îl testau, șeful unității considerând acest lucru drept atac terorist, dat fiind faptul că aceste aparate puteau accesa în mod nerestricționat, mintea oricărei persoane. Astfel, o investigație este lansată, investigație care însă va ridica mai multe semne de întrebare decât va aduce răspunsuri. Haosul începe să devină tot mai evident pe măsură ce un vis sub forma unei parade de păpuși și alte obiecte casnice care capătă conștiință, se propagă de la persoană la persoană, căpătând dimensiuni din ce în ce mai mari, amenințând chiar să se reverse în lumea reală.
Și pentru ca povestea să capete o formă de bizarerie completă, muzica hipnotică a lui Susumu Hirasawa – colaborator frecvent a lui Kon, este folosită pe mai tot parcursul filmului. Susumu este un compozitor unic a cărui muzică invită o multitudine de stări, de la contemplare meditativă la atacuri de panică, efectul cameleonic al pieselor mulându-se perfect pe ce a dorit Kon să transpună cu acest film.
Se presupune că Paprika ar fi influențat destul de mult pe regizorul Christopher Nolan în creația capodoperei sale Inception, teme din film și chiar anumite imagini putând fi ușor identificate în pelicula sa. Acest lucru nu a fost confirmat dar nici infirmat de regizor, lăsând loc liber speculațiilor. De un lucru putem fi siguri, lumea animației a devenit mai săracă în urma morții timpurii a regizorului, moartea care a venit ca un șoc pentru toată lumea, datorită faptului că acesta părea a se simți bine în ultimele sale interviuri, înainte ca un cancer pancreatic să îl doboare în doar câteva luni.
Fie că îți va rămâne pe retină animația extrem de colorată și fluidă, personajul central Dr. Chiba/Paprika sau mesmerizanta coloană sonoră, Paprika este un film pe care musai toată lumea ar trebui să îl vadă, nu doar amatorii de anime, film care dovedește încă odată – dacă mai era cazul – că animația nu este un mediu destinat în exclusivitate copiilor.
No Comments