Loading...
Pulp Fiction (1994)

Pulp Fiction (1994)

by Adrian Solomon, mai 9, 2017

Recomandare – esențial!

Gen: Comedie Neagră, Neo-Noir, Crime, Indie
Regie: Quentin Tarantino
Distribuție:
John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Harvey Keitel, Tim Roth, Amanda Plummer, Maria de Medeiros, Ving Rhames, Eric Stoltz, Rosanna Arquette, Christopher Walken, Bruce Willis
Durată: 2 h. 34 min.
Rating IMDB: 8.9

Despre: Jules Winfield și Vincent Vega sunt doi asasini ce lucrează pentru șeful mafiot Marsellus Wallace. Cei doi au ca obiectiv recuperarea unei serviete pentru șeful lor de la niște hoți mărunți.

Butch Collidge este un boxer care acceptă o sumă mare de bani de la Marsellus pentru a aranja o luptă. El însă se răzgândește și încearcă să fugă cu banii alături de prietena lui.

Pumpkin și Honeybunny sunt un cuplu de hoți care plănuiesc să jefuiască un restaurant.

Toate aceste fire narative se împletesc pentru a oferi una din cele mai bune producții cinematice existente.

Rant: Pot spune cu mâna pe inimă că foarte rar mi-a fost dat să văd un film la fel de impresionant precum Pulp Fiction. El se află pe listele multor oameni de cinema ca unul dintre cele mai importante filme făcute vreodată.

În primul și primul rând, scenariul îl face să fie unic, mă rog, a fost unic la momentul apariției sale în anul de grație 1994. Complexitatea acestuia stă în structura circulară în care este prezentat filmul. Astfel, într-o structură non-lineară, ne sunt prezentate mai multe povești, filmul fiind împărțit în 7 capitole, care încep și se termină în aceeași locație. Între ele, se fac diverse salturi în timp, lucru care poate la prima vizionare îl face un pic mai greu de urmărit dar și fără asta, complexitatea dialogului și calitatea acestuia, tonele de citate memorabile, personajele excentrice și situațiile deseori incredibile în care se regăsesc acestea, te fac să revii mereu și mereu la acest film. Este unul dintre filmele ce se pretează la mai multe vizionări, de fiecare dată spectatorul descoperind câte un detaliu nou, chiar și acuma după atâția ani de la prima apariție.

Dacă subiectul Tarantino l-am acoperit în articolul pe care îl puteți citi aici, cel despre Pulp Fiction este foarte greu de explorat într-un simplu rant. Filmul este fără îndoială capodopera lui Quentin Tarantino și pot afirma cu încredere că nu are puncte slabe. Am pomenit deja de scenariu așa că să zic două cuvinte și despre personaje.

În general personajele lui Tarantino sunt instant clasice. Dar cele mai bune le regăsim în acest film. De la asasinul filozof Vincent Vega, la Julius Winfield care, într-un moment miraculos, își redescoperă credința, la ghinionistul boxer Butch interpretat excelent de Bruce Willis, la Mia sau Marsellus, toți reușesc să îți rămână în minte atât prin dialogurile la care participă, cât și situațiile în care ne sunt prezentați.

Dacă filmele de azi se chinuie să creeze câte un moment memorabil per producție, majoritatea eșuând lamentabil, iată că Tarantino ni le servește la foc automat. Sunt atât de multe încât nici nu știi pe care să îl alegi ca reprezentativ pentru film. De la începutul cu I love you Honeybunny, la geniala litanie a lui Julius, la misterul servietei, secvența de dans dintre Mia și Vincent, scena din magazin cu Butch sau povestea ceasului de aur, toate acestea și multe altele au fost, sunt și vor rămâne scene de referință pentru cinematografia mondială.

Vă las vouă plăcerea să descoperiți sau să redescoperiți acest film unic.

Recomandări regizori: Quentin Tarantino

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.