Loading...
See (2019- )

See (2019- )

by Adrian Solomon, decembrie 3, 2019

Recomandare – decent!

Gen: Aventură, S.F.
Distribuție: Jason Momoa, Alfre Woodard, Yadira Guevara-Prip, Nesta Cooper, Sylvia Hoeks, Archie Madekwe, Christian Camargo, Hera Hilmar, Mojean Aria
Nr. sezoane: 1
Nr. Episoade: 8
Durată episod: ~60 min.
Statut: serial în desfășurare
Rating IMDB: 7.6

Despre: Populația Pământului a fost sever decimată de un virus care a lăsat supraviețuitorii complet lipsiți de văz. După un timp de refacere și pace, soția unui șef de trib dă naștere unor gemeni binecuvântați cu darul vederii, lucru ce îi marchează drept țintă a reginei Kane, care își trimite forțele armate după ei. Baba Vass alături de tribul său va trebui să se folosească de toate resursele și ingeniozitatea de care dă dovadă pentru a supraviețui acestei vânători.

Rant: Episoade vizionate la momentul scrierii articolului: episoadele 1 și 2.

See este una dintre primele producții care ne aterizează în poală din partea celor de la Apple TV+, unul dintre cele mai noi servicii de streaming. Este o producție extrem de ambițioasă, care îmbină conceptul de lume post apocaliptică a la Mad Max, cu ițe de poveste GoT-iene, fiind doar unul din multitudinea de seriale care apar pentru a umple golul lăsat de încheierea seriei GoT. Se pare că cei de la Apple au alocat resurse financiare serioase, deoarece serialul nu doar că arată foarte bine pe partea de vizual și costume, dar își și permite actori de calibrul lui Momoa sau Woodard, totul fiind creat și produs de Steven Knight, creatorul mult mai faimosului Peaky Blinders.

Conceptul de la care se pornește nu este unul neapărat original sau nou, dar care reușește să bifeze mai multe arii de interes precum: viață post-apocaliptică, atmosferă tribală/medievală, forțarea viețuirii fără un anumit simț. Serialul te duce automat cu gândul la mai multe producții cum ar fi Mad Max ca decor, Bird Box ca lipsa văzului, și mulți insistă că ar aduce aminte de Game of Thrones dar personal nu prea simt acest lucru.

Umanitatea și-a revenit cu greu în urma unui dezastru planetar, care a lăsat orbiți pe vecie pe cele aproximativ două milioane de supraviețuitori. Societățile au intrat în colaps iar viața așa cum o știm noi s-a sfârșit. Cei ce au rămas, au ajuns într-un stadiu medieval, locuind în colibe de chirpici, luptându-se cu arme improvizate crezând în zei noi și asociind ereziile cu vrăjitoria (în cazul de față oricine menționează vederea). Universul este interesant conturat și creatorii au depus un efort deosebit să construiască această societate nouă, bazată mai mult pe auz și miros. Este interesant de observat cum aceștia se folosesc de sfori pentru a-și găsi drumul prin sat, de perdele zornăitoare pentru a-și face simțită prezența, cum fiecare are un toiag cu ajutorul căruia își găsește drumul. Lipsa văzului duce la niște situații tensionate extrem de bine redate, în special luptele fiind majoritatea corp la corp, adversarii bâjbâind unul după celălalt. Ar fi poate amuzant dacă nu ar fi mize atât de mari precum cele ale protagoniștilor noștri.

Dintre protagoniști merită menționați Baba Voss, Jason Momoa, probabil cel pentru care o să vă apucați să vizionați acest show, nevasta sa, enigmatica Maghra, care naște o pereche de gemeni pe care Vass, incapabil de a avea proprii copii îi acceptă cu cea mai mare dragoste, moașa și înțeleapta satului, Paris, care știe mai multe decât lasă să se întrevadă, Tamacti Jun, nemilosul vânător de vrăjitoare, o trimitere clară la inchiziția păcătoasă a evului mediu, și regina Kane, a cărei introducere te va lăsa cu un mare ha? întipărit pe față. Din păcate, cel puțin până aici, simt că s-a pus prea puțin accent pe dezvoltarea personajelor, acestea fiind în mare parte uni-dimensionale, aproape șablon, fiind mult mai accentuată conturarea lumii în care ne aflăm.

Chiar dacă este un serial, nu neapărat reușit, unele dialoguri sau interpretări fiind chestionabile, mereu există momente de wow, de la câte un decor superb, la niște lupte extrem de originale, care te vor face să îi mai acorzi o șansă și episodului următor, doar din curiozitatea de a vedea ce juxtapoziții dubioase le-au mai fătat mințile creatorilor.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.