Loading...

Shadow in the Cloud (2020)

by Adrian Solomon, ianuarie 5, 2021

Recomandare – de evitat!

Gen: Acțiune, Horror
Regie: Roseanne Liang
Distribuție: Chloë Grace Moretz, Taylor John Smith, Beulah Koale, Nick Robinson, Callan Mulvey
Durată: 1 h. 23 min.
Rating IMDB: 4.8

Despre: Maude Garret, un ofițer de aviație, se urcă la bordul unui avion care tocmai se afla pe punctul de a decola, având după ea o valiză și ordine care indică faptul că s-ar afla într-o misiune secretă. Lucrurile încep să ia o turnură bizară când evenimente sinistre încep să se întâmple la bordul avionului.

Rant: Pentru a rămâne fidel titlului acestui film, care evocă o stare de nesiguranță, regizoarea Roseanne Liang ne servește o peliculă care este extrem de incertă ce anume vrea să fie, ba e film de război, ba e dramă cu mesaj de women empowerment, ba e film horror. Se vrea a fi mai multe chestii pe principiul că dacă arunci mai multe chestii în direcția unui perete, ceva, ceva tot s-o lipi.

Începem cu tânăra Maude, interpretată de Chloë Grace Moretz care strălucește în rol, care orbecăie pe o pistă de decolare slab iluminată, în căutarea avionului care urma să o ducă spre destinația sa. Suntem în 1943, în Noua Zeelandă, iar tânăra, având asupra ei doar un bagaj micuț, o mână ruptă și un ochi vânăt, se urcă la bordul avionului fatidic numit „Fool’s Errand” (lucru inutil). Ea este întâmpinată de o colecție de misogini, de la violentul Taggart care o ia direct de gât cu intenția de o arunca din avion, până la restul echipajului care nu știe cum să facă să i-o tragă mai repede cucoanei. În ciuda protestelor, ea este vârâtă într-un sperry – o turelă rotundă, tipic atașată avioanelor de război – până la noi ordine. Ce urmează este un asalt radiofonic de o misoginie crasă, care ne arată cam tot ce e mai rău într-o societate patriarhală. De altfel, următoarea oră o vom petrece alături de Maude în acel spațiu strâmt, care simbolizează felul în care se simțeau femeile în acea perioadă.

De obicei, un film care se bazează pe o performanță actoricească singulară, depinde în mare măsură de abilitatea actorului, iar Chloë Grace Moretz face un adevărat tur de forță, pe rol de femeie oprimată care luptă cu îndârjire împotriva destinului.

Dar apoi vine partea horror a filmului și, cu toate că atmosfera și câteva detalii subtile te pun oarecum în gardă, apariția bruscă a unui gremlin capabil să sfârșie metalul avionului ca pe o coală de hârtie, îți va da un moment de „holy fuck”. Căci da, aparent există niște creaturi meschine cărora le place să necăjească oamenii, jucându-le diverse feste cum ar fi distrugerea motorului avionului în plin zbor și alte drăgălășenii de acest gen, moment în care îți aduci aminte de animația rulată la începutul filmului. Care e originea lor, de ce există aceste lucruri, filmul nu se obosește să explice iar de aici va porni de fapt și discuția dacă îți va place sau nu filmul.

Personal am apreciat prestația lui Chloë Grace Moretz, mesajul puternic de feminism, dar pot să zic că această combinație bizară de genuri m-a derutat și mi-a tăiat un pic din plăcerea vizionării acestui film.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.