Loading...
Shaolin Soccer (aka. Siu Lam juk kau) (2001)

Shaolin Soccer (aka. Siu Lam juk kau) (2001)

by Adrian Solomon, iulie 8, 2019

Recomandare – musai!

Gen: Comedie, Arte Marțiale
Regie: Stephen Chow
Distribuție:
Stephen Chow, Zhao Wei, Ng Man-tat, Patrick Tse, Danny Chan Kwok-kwan
Durată: 1 h. 27 min.
Rating IMDB: 7.3

Despre: Sing, un maestru Shaolin, își imaginează un viitor în care toată lumea va depinde și va aprecia kung-fu-ul. Oportunitatea de a demonstra aplicațiile practice ale acestei discipline marțiale îi bate la ușă în momentul în care îl întâlnește pe Fung, un fost fotbalist, alături de care decide să cucerească lumea fotbalului.

Rant: Stephen Chow produce, regizează și joacă într-unul dintre cele mai bune filme ale sale, un film care, datorită subiectului și modulului de prezentare, a avut un nesperat succes în afara Chinei, devenind un film cult. Aici, Chow, supranumit și „regele comediei”, își etalează pe deplin filozofia sa de umor „mo-lei-tai” (în traducere literară – fără sens), stil de umor cu care a cucerit audiența din China și s-a făcut cunoscut în lumea întreagă. Dacă grosul filmelor sale au apărut în anii 90, capodoperele sale au apărut în anii 2000. Ajutat și de niște efecte speciale, bune la vremea aceea, el a făcut cunoscut lumii întregi stilul pe care îl iubește atât de mult, prin clasicele Shaolin Soccer și Kung Fu Hustle.

La prima vedere, Shaolin Soccer aduce aminte extrem de mult de animeurile despre fotbal, în special celebrul Captain Tsubasa, dus însă la extrem. Chow se întrebuințează de o distribuție extrem de familiară lui, majoritatea actorilor fiindu-i colaboratori în diverse alte filme, în special Ng Man-tat, cei doi reprezentând una dintre cele mai bune perechi comice a tuturor timpurilor. Chow este Sing, un maestru Shaolin supranumit Mighty Steel Leg. El lucrează cam ce apucă, încercând să arate lumii importanța artelor marțiale, într-o lume aflată în continuă modernizare. Fung, un fost fotbalist celebru supranumit Golden Leg, este acuma un olog uitat de lume care lucrează pentru odiosul Fung, cel care l-a trădat în tinerețe. Cei doi se întâlnesc aleator și încep să vorbească despre fotbal și despre posibilitatea aplicării kung-fu-ului în acesst sport. Fiind convins în cele din urmă să creadă în el, Sing își recrutează și restul de frați shaolin, toți resemnați unei lumi care pare să nu mai accepte artele marțiale. După ce reușește să le trezească spiritul, ei vor forma echipa Shaolin reușind astfel să participe la o competiție prestigioasă de fotbal.

Distribuția este compusă din obișnuiți d-ai casei, actori cu care Chow a lucrat extensiv în alte producții, mulți dintre ei urmând a lucra împreună și la Kung Fu Hustle. Efectele speciale arătau bine pentru 2004, reușind să accentueze la fix non-sensul și nebunia de pe ecran, și chit că unele au îmbătrânit destul de urât, ele rămân simpatice și pline de umor. Pentru mine, Shaolin Soccer a fost, este și va rămâne unul dintre acele filme la care mereu mă voi reîntoarce cu plăcere, și pe care îl voi urmări cu zâmbetul pe buze.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.