Loading...

Stillwater (2021)

by Adrian Solomon, septembrie 12, 2021

Recomandare – decenti!

Gen: Dramă, Thriller
Regie: Tom McCarthy
Distribuție: Matt Damon, Camille Cottin, Abigail Breslin, Lilou Siauvaud
Durată: 2 h. 19 min.
Rating IMDB: 6.6

Despre: Un tată își părăsește Oklahoma natală pentru a-și ajuta fiica închisă într-o închisoare din Marsilia pentru o crimă pe care ea susține că nu a comis-o.

Rant: Cel mai recent film a lui Tom McCarthy (regizorul care ne-a adus Spotlight) ni-l aduce în prim plan pe Matt Damon, cu un rol pentru care a fost ovaționat îndelung la scenă deschisă după premierea de la Cannes de anul acesta. Contrar la ce așteptări veți avea de la film după vizionarea trailerului (la mine acestea s-au învârtit în jurul ideii că va fi un Taken cu rednecks), Stillwater este o dramă puternică, provocatoare, care se inspiră dintr-un caz real, asemănător, în care o studentă americană aflată în Italia a fost acuzată de omor și închisă, după ce media a făcut un adevărat circ, salvată doar de pasiunea arzătoare a tatălui ei, care după mai mulți ani a reușit să o elibereze.

Zicem adaptare dar asta e în înțelesul larg al cuvântului deoarece povestea din filmul de față doar aduce aminte de acele evenimente, preferând să își spună propria poveste. Așadar, Bill Baker este un muncitor petrolier, care ocazional face câte o vizită în Franța, se cazează la același hotel și își vizitează fiica, închisă într-o închisoare din Marsilia. Filmul ne plasează direct în mijlocul evenimentelor, fără a ne da prea multe informații despre ce și cum, permițându-ne să descoperim treptat povestea. De data asta însă, Bill se întâlnește și se împrietenește cu o actriță și cu fiica acesteia, în timp ce propria lui fiică dorește să îi fie redeschis cazul, pe motiv că a auzit despre niște dovezi noi, care ar putea-o discrimina. Refuzat de avocata acesteia, Bill decide să ia investigația în propriile mâini, ajutat fiind de Virginie. După un salt de patru luni, Bill locuiește în Franța alături de actriță căreia îi plătește chirie, și a devenit un soi de figură paternă pentru micuța Maya, timp în care muncește în construcții pentru a face bani și a continua investigațiile sale.

Stillwater strălucește mai mult atunci când se axează pe povestea de redempțiune a lui Bill, dar problema majoră este că încearcă să înghesuie prea multe fire narative și prea multe stiluri într-un singur film, făcându-l astfel mult mai lung decât era necesar. Ultimul act este destul de neașteptat, prevestit oarecum de însăși titlul filmului, în care personajul lui Bill ia o turnură cu care nu poți fi de acord, anulând cam tot ce a făcut de-a lungul filmului.

Stillwater este un film greoi, molcom, elevat de niște prestații actoricești fantastice din partea lui Matt Damon, Camille Cottin, Lilou Siauvaud, care prezintă mai multe teme cum dreptul la o a doua șansă, asemănările izbitoare între SUA și Franța în ceea ce privește rasismul, încercarea de a repara o relație tată – fiică, stricată de greșelile trecutului.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.