Loading...
Stranger Things (sezonul 3) - cronică de A.S.

Stranger Things (sezonul 3) – cronică de A.S.

by Adrian Solomon, iulie 6, 2019

Au trecut mai bine de doi ani de la apariția sezonului doi din Stranger Things dar așteptarea a luat sfârșit. Sezonul trei a fost lansat simbolic pe 4 Iulie, moment important în film, la fel cum era și Halloween-ul pentru sezonul 2, sezon lansat pe 27 Octombrie, în apropierea acelei sărbători. Dar se pare că acesta nu va fi și ultimul sezon, aventurile locuitorilor din Hawkins, Indiana părând să continue, conform producătorilor, pentru încă un sezon sau două.

La câteva luni depărtare de evenimentele sezonului doi, protagoniștii noștri se regăsesc în posturi complet noi pentru ei, status quo-ul lor fiind complet spulberat. Astfel Mike și Eleven sunt un cuplu oficial acuma, petrecându-și aproape tot timpul liber împreună, cu lungi sesiuni de sărutat, spre disperarea șerifului Hopper. Lucas și Max formează și ei un cuplu, dar unul mai on/off, datorită neseriozității tipic băiețești a lui Lucas. În toată această ecuație, Will se simte exclus, fiind singurul ce își dorește ca lucrurile să fi rămas așa cum erau, în special că Dustin, după ce s-a întors dintr-o tabără de știință, nu se oprește din a vorbi despre Suzy, o prietenă care pare imaginară. Nancy și Jonathan, un alt cuplu format după evenimentele din sezonul 2, lucrează ca interni la ziarul local, unde Jonathan o duce foarte bine, izolat în camera obscură unde developează poze, în timp ce Nancy se vede supusă umilințelor reporterilor locali, o adunătură infectă de machismo și misoginie. Steve Harrington a ajuns să lucreze în nou deschisul Starcade Mall, într-un magazin de înghețată, alături de cinica Robin, care îl necăjește de câte ori are ocazia. Iar în tot acest timp, Hopper își face curaj să o invite pe Joyce la cină, în ciuda faptului că aceasta încă este marcată de dispariția lui Bob. Cam acestea sunt liniile de pornire pentru fiecare protagonist, iar drumul lor va fi cât se poate de labirintin, fiecare urmând să descopere câteva ceva suspicios. Nancy și Jonathan urmăresc o poveste despre șobolani infectați, Dustin și Steve aud transmisii secrete rusești, El și Max investighează cazul unei salvamarițe dispărute, iar Will încearcă să îi convingă pe Lucas și Mike să joace împreună o campanie de D&D, doar că aceștia sunt prea prinși cu deslușirea misterului feminin, încercând să își înțeleagă prietenele.

Așadar copilașii noștri au crescut, sunt mai interesați de cele lumești dar și de mallul recent deschis, mania Back to the Future începe să se facă simțită și ceva sinistru răsare din întunecimea Hawkins-ului. Dacă fiecare sezon avea câte o temă aparte, iar doi, trebuie să recunoaștem, era mai mult o copie a evenimentelor din primul sezon, trei se simte proaspăt, și are o energie aparte. Părțile luminoase sunt pline de haz, de acel sentiment de aventură tinerească și comedie a la John Hughes, copii încearcă să își găsească locul  în marea de sentimente noi încercate, încă inexplicabile pentru ei, în timp ce tensiunea sexuală dintre Joyce și Hopper, crește exponențial cu certurile tot mai dese dintre ei. Dar părțile întunecate, aduc aminte de titluri faimoase precum The Thing, existând suficient body horror cu creaturi dezgustătoare, sau Bodysnatchers, practic noi omagii aduse tăticilor horror Carpenter și King.

Actorii au mai crescut un pic, dar li s-a mai rafinat și talentul actoricesc, reușind niște performanțe excepționale, așa cum ne-au obișnuit. Sinergia dintre actori este încă acolo, aceștia devenind prieteni foarte apropiați în viața reală, lucru ce se simte. Glumele curg în valuri iar referințele la anii 80 nu contenesc.

Poate că nu este la fel de intens ca primul sezon, acesta fiind bazat mai mult pe comedie și scene luminoase, colorate, uneori în detrimentul celor horror, care nu se simt la fel de înfricoșătoare, dar acest lucru nu mi se pare a fi neapărat ceva rău, fiind o gură de aer proaspăt și un ciudat melanj de comedie de vară, cu The Thing, cu Bodysnatchers și cu paranoie sovietică.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.