Loading...
Terminator 2: Judgment Day (1991)

Terminator 2: Judgment Day (1991)

by Adrian Solomon, noiembrie 13, 2019

Recomandare – esențial!

Gen: Thriller acțiune, S.F.
Regie: James Cameron
Distribuție: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Robert Patrick
Durată: 2 h. 17 min.
Rating IMDB: 8.5

Despre: Un Terminator mult mai performant, T-1000, este trimis înapoi în trecut, la 10 ani distanță de primul film, de data asta cu misiunea de a-l asasina pe John Connor, fiul lui Sarah Connor, care avea să devină în viitor liderul Rezistenței. Un alt model de Terminator, T-800 din prima parte, este reprogramat și trimis înapoi în timp pentru a-l proteja pe John.

Rant: Judgement Day a fost primul Terminator văzut de mine, asta și grație perioadei în care trăiam, care a făcut ca mie să nu îmi pice sub incidență vreo casetă cu primul film. Cu toate astea, am fost din prima marcat de ceea ce vedeam, de la imaginea de început cu craniul zdrobit în picioare de un robot în viitor, la scenele de acțiune furibunde și efectele speciale nemaivăzute până atunci, filmul devenind pentru mine un hit instant, pe care urma să îl vizionez ori de câte ori aveam posibilitatea. Este și unul dintre acele rare continuări ce au reușit să își întreacă predecesorul, dar și un film care a ridicat cu mult ștacheta a ceea ce era posibil să se facă în domeniul CGI-ului la vremea respectivă (1991).

Arnie, Linda și James reveneau într-una dintre cele mai scumpe producții făcute vreodată până la acel moment, după câțiva ani în care a existat intenția producerii unei continuări, dar care a fost blocată fie de diverse dispute legale, fie – și cel mai important – de faptul că tehnologia din perioada respectivă nu era încă capabilă să realizeze viziunea lui Cameron și anume a unui T-1000, un robot făcut din metal lichid, capabil să își altereze înfățișarea printr-o simplă atingere. Ceea ce a ieșit este de domeniul istoriei, filmul fiind lăudat universal, ba și premiat cu 4 Oscaruri pentru diverse aspecte tehnice. Arnold era o adevărată mașinărie de replici, fizicul său impresionant fiind perfect contrastat de Robert Patrick, care aduce pe ecrane cel mai bun Terminator creat vreodată. Chit că nu avea un fizic impunător, actoria + efectele speciale + mimica feței sale îl fac să îmi rămână mereu în memorie drept cel mai terifiant adversar pe care umanitatea l-a înfruntat vreodată. Rece, inflexibil, calculat, era complet diferit de robotul T-800 interpretat de Arnie în prima parte, care revine de data asta pe post de erou al filmului (împlinindu-i-se dorința avută în prima parte).

Dar filmul nu este singura chestie care mi-a rămas în minte, clipul de promovare al celor de la Guns’n’Roses – ”You Could Be Mine” fiind extraordinar, la fel ca și piesa respectivă.

În fine, T2: Judgement Day este clar un film esențial, care a reușit să își îmbunătățească predecesorul la toate capitolele și care rămâne la fel de valabil și după atât timp.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.