Loading...

The Terminator (1984)

by Adrian Solomon, noiembrie 13, 2019

Recomandare – esențial!

Gen: Thriller acțiune, S.F.
Regie: James Cameron
Distribuție: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton, Paul Winfield
Durată: 1 h. 57 min.
Rating IMDB: 8.0

Despre: Un asasin din viitor este trimis înapoi în timp pentru a o ucide pe Sarah, o chelneriță. În ajutorul ei vine un al călător din viitor, un agent al umanității.

Rant: Vizionând acest film după mai bine de 35 de ani de la apariție, îmi dau seama cât de bine i-a ieșit lui Cameron din prima încercare. Filmul are un ritm sufocant, iar Arnold face probabil rolul vieții lui. El impune teamă prin simpla sa prezență, iar acest rol de robot asasin tăcut îi vine ca o mănușă (era cunoscut faptul că Arnold la începutul carierei nu le prea rupea în engleză) pentru că are doar 18 rânduri de dialog în tot filmul. Bănuiesc că mai toți am văzut filmul, cel puțin cei de o anumită vârstă, și încă ne aducem aminte cu plăcere de panica pe care Arnie o instaura în Los Angeles în căutarea lui Sarah Connor.

Filmul are o poveste cel puțin la fel de interesantă în spatele lui, mai ales originea acestuia, și anume visul febril a lui Cameron care, bolnav fiind, și-a închipuit un robot cu cuțite de bucătărie în loc de mâini. Acesta a preluat ideea și a pasat-o unor amici împreună cu care au conceput un scenariu pe care apoi s-au chinuit ani de zile să îl producă. Când în cele din urmă a găsit un cumpărător, singura cerință a lui Cameron a fost ca el să fie regizorul filmului, vânzând drepturile pentru un dolar. Era cât pe ce să nu îl avem pe Arnie în rol, acesta nefiind deloc pe placul regizorului, care își și făcuse planuri cum să se debaraseze de el. Dar a fost fascinat de ideile pe care Arnie le avea vis-a-vis de personajul rău, într-atât încât i-a dat acestuia rolul, spre supărarea acestuia. Arnie nu a fost deloc încântat de rol, dar și-a zis că o prostioară independentă ca aceasta nu avea să fie văzută de prea multă lume așa că a acceptat rolul. Producția a trebuit să fie întârziată luni bune datorită unei clauze activate de producătorul filmului Conan, care îl făcea pe Arnie indisponibil pentru filmări. Imixtiunea studiourilor distribuitoare Orion a fost minimă, lucru care i-a permis lui Cameron să își realizeze viziunea exact așa cum și-a dorit-o, spre câștigul tuturor celor implicați.

Consider seria Terminator ca stând exclusiv în primele două filme, restul fiind tentative eșuate de a recrea gloria acestora.

Scenariul 5 – revolta Inteligenței Artificiale

Un alt scenariu apocaliptic, unde sfârșitul umanității vine din propria vanitate. În tentativa de a ne juca de-a divinitatea și să creăm viață – respectiv AI, ajungem să devenim sclavii acestuia pentru ca apoi totul să se întoarcă împotriva noastră, după ce AI-ul ne consideră dispensabili, creând astfel legiuni de roboți de atac, pentru  stârpi molima numită umanitate. Sunt multe filme care vin cu această premisă, cu toate că unul dintre cele mai bune fiind seria Terminator.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.