Loading...

Tetris (2023)

by Adrian Solomon, aprilie 15, 2023

Recomandare – musai!

Gen: Biografic, Thriller
Regie: Jon S. Baird
Distribuție: Taron Egerton, Nikita Efremov, Sofia Lebedeva, Anthony Boyle, Toby Jones
Durată: 1 h. 58 min.
Rating IMDB: 7.4

Despre: Afaceristul Henk Rogers descoperă un mic joc numit Tetris la o convenție și își dă seama că acesta are un potențial imens în ce privește comercializarea. Dar pentru a obține drepturile, acesta va trebui să se ia la trântă cu un mogul media și cu KGB-ul sovietic.

Rant: Apple TV+ a venit cu o adevărată bombă pe final de martie, și anume Tetris, povestea din spatele celui mai cunoscut și mai jucat joc din lume. Creat de studioul MARV a lui Matthew Vaughn, filmul reprezintă cea de a cincea colaborare dintre el și Taron Egerton. Când am auzit că urmează să apară un film numit Tetris, mă și gândeam că ce doamne ferește de poveste ar putea fi spusă, nu mă așteptam defel la o poveste de spionaj în care să fie implicat și KGB-ul. Cu toate că cei doi protagoniști reali ai poveștii, Henk Rogers și Alexey Pajitnov, trec printr-o serie de evenimente interesante, se remarcă o serie de exagerări și înfloriri în ceea ce privește adevăratul curs al evenimentelor, pentru ca povestea spusă să fie mai de efect, așa cum se întâmplă în cazul multora dintre producțiile „bazate pe evenimente reale”.

Jocul Tetris, pe care cu siguranță toți l-am jucat măcar odată în viață, a fost inventat sub cortina de fier a Uniunii Sovietice, de către un programator plictisit la locul lui de muncă, pe nume Alexey Pajitnov. Firma la care lucra, ELORG, vinde drepturile de licențiere către un individ englez, care le vinde mai departe altora interesați. Henk Rogers dă întâmplător peste acest joculeț, și își dă seama de potențialul acestuia. Reușind să implice în planul său însăși gigantul Nintendo, care se afla pe punctul de a lansa prima consola handheld – istoricul Game Boy. Astfel, pentru a securiza licența pentru joc, Henk concepe un plan dement, și anume de a merge personal în URSS, pentru a discuta personal cu creatorul jocului. Însă KGB-ul intră pe fir, precum și un magnat media britanic, iar cursa pentru obținerea acestui joc devine foarte strânsă și palpitantă.

Cu toate că anumite cadre din uniunea sovietică arată destul de „la buget”, filmul totuși este ofertant din punct de vedere creativ, acesta foarte des introducând diverse inserturi grafice pentru a accentua anumit idei, probabil cea mai mare referință că acesta este totuși un film despre un joc. Taron și Nikita sunt mari, împreună livrând câteva scene clasice. Tensiunea de la sfârșitul anilor 80 este bine surprinsă, cu Rusia comunistă fiind în pragul colapsului și cu mai marii vremii încercând să tragă foloase financiare grabnice. Tetris este un film care reușește să te captiveze, ba chiar și să te țină în suspans.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.