Recomandare – musai!
Gen: Dramă
Regie: Brady Corbet
Distribuție: Adrien Brody, Felicity Jones, Guy Pearce, Joe Alwyn, Raffey Cassidy, Stacy Martin, Emma Laird, Isaach de Bankolé, Alessandro Nivola
Durată: 3 h. 34 min.
Rating IMDB: 7.6
Despre: László Tóth este un evreu-ungur, nu doar un arhitect iscusit și bine-văzut de comunitatea europeană, dar și un supraviețuitor al lagărelor de concentrare, actualmente imigrant în Statele Unite ale Americii. El încearcă să își găsească un nou rost în noua lumea, în același timp așteptând-o pe nevasta sa Erzsébet și pe nepoata sa Zsófia, care au rămas blocate în Europa. Suntem în 1947 și viața este grea și pentru americanul de rând, cu atât mai mult pentru multitudinea de imigranți. Lucrând la magazinul vărului său, László ajunge să îi decoreze biblioteca magnatului Van Burren, care decide să îl angajeze pentru a ridica un monument în cinstea mamei sale. Astfel, pentru László va începe o adevărată epopee, plină de creativitate, pasiune, dependență și frustrări.
Rant: The Brutalist este cu totul altceva decât am văzut până acuma la cinema. Este o peliculă ambițioasă, gigantică chiar, cu un timp de rulare ridicol dar care și introduce un bine-venit intermezzo, cât să fugi la baie și să faci plinul la popcorn și sucuri. Este un film meditativ, care împletește o groază de tematici, de la visul american, efectele capitalismului, diferența dintre păturile sociale, zionism, viața imigranților evrei post Holocaust și altele. Ai aștepta ca filmul să plictisească dar grație unui joc fenomenal din partea lui Adrien Brody (posibil la cel mai bun rol al vieții sale), care imbibă personajul principal cu o pasiune greu de descris, dar și cu multă durere și frustrare, The Brutalist reușește să te țină mereu interesat.
Dar să începem cu începutul și să explic din capul locului că acest brutalism face referire la un curent arhitectural apărut în anii 50, ca urmare a restaurării postbelice. Un curent minimalist care, așa ca și filmul nostru, pune accentul mai degrabă pe materialele de construcție și pe elementele de suport decât pe designul decorativ. Așadar, după o secvență introductivă în care îl vedem pe László ajungând în Ellis Island și care ne oferă probabil imaginea filmului cu Statuia Libertății filmată dintr-un unghi complet neașteptat, încât pare a fi inversată. Această imagine este de altfel foarte sugestivă pentru visul american care îl așteaptă pe protagonist. El ajunge în cele din urmă să fie angajat de magnatul Van Burren, un om pasionat de artă dar căruia îi lipsește talentul, pentru a construi o adevărată struțo-cămilă de clădire, care să servească nu doar ca biserică ci ca și alte patru clădiri, toate într-una. Convins că poate face acest lucru, László nu pregetă din a se adânci complet în proiect, dar destinul îi scoate mereu piedici în cale. Odată ajunsă în America, soția lui devine un personaj extrem de important pentru poveste dar și pentru ancorarea acestuia în realitate, ea reprezentând deseori vocea rațiunii. De cealalta parte a poveștii se situează domnul Van Burren, interpretat excelent de Guy Pearce, un tip destul de dur, afacerist convins, dar care are totuși urme de artist ascunse adânc în el, sau cel puțin așa dorește să creadă. Când vede pentru prima dată noua sa bibliotecă proaspăt redecorată, el nu stă la discuții și îl dă pe László și pe vărul lui afară fără a le plăti munca, pentru ca abia mai apoi, când este lăudat de către niște experți, să vadă adevărata valoare pe care o posedă László. Relația dintre cei doi este de fapt și relația care împinge filmul înainte, indiferent de cum o privești.
The Brutalist reprezintă o experiență cinematografică pură, una cum rar mai ai prilejul să o trăiești la cinema. Da este lung, dar are acea calitate de a rămâne cu tine și de a te face să gândești / simți. Ce anume, asta rămâne la latitudinea privitorului pentru că, nu-i așa, frumusețea este în ochiul privitorului.
No Comments