Loading...
The Evil Dead (1981)

The Evil Dead (1981)

by Adrian Solomon, octombrie 22, 2020

Recomandare – musai!

Gen: Horror, Supranatural
Regie: Sam Raimi
Distribuție: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Richard DeManincor, Betsy Baker,Theresa Tilly
Durată: 1 h. 25 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: Cinci tineri petrec vacanța într-o cabană izolată dintr-o regiune împădurită. Ei găsesc o casetă audio care odată ascultată, eliberează mai multe spirite demonice care posedă pe patru dintre tineri, al cincilea văzându-se nevoit să se lupte pentru supraviețuire.

Rant: Puține filme m-au bântuit ca și Cabana Morții, așa cum era tradus acest film pe plaiurile mioritice prin anii copilăriei mele. Îl vedeam obligatoriu pe VHS ca orice om pe atunci, ba chiar l-am văzut la o videotecă într-o noapte agitată. Iar dovadă că Sam Raimi a creat un clasic al genului horror, este faptul că la 39 de ani de la apariția lui, filmul încă mai este în conversație, fie că discutăm de recent încheiata serie Ash vs The Evil Dead, de multiplele serii de benzi desenate apărute (într-una din ele Ash aducând cu sine acești Deadites, așa cum erau numiți demonii, în universul Marvel).

Filmul în sine este excesiv de violent, această natură grafică a sa stând și la baza interzicerii sale în anumite țări, interdicție care mai există și acum. Sam Raimi a folosit galoane întregi de sânge fals, acest amănunt fiind probabil cel mai puțin interesant din epopeea filmării acestei pelicule, un proces care ar putea constitui oricând propriul său film de groază. Ar mai trebui probabil menționat că filmul l-a făcut pe Raimi faimos, pe Bruce Campbell l-a ajutat să devină regele necontestat al actorilor de categoria B (apărând în aproape toate filmele regizate de Raimi de atunci) iar personajul Ash Williams a ajuns o icoană culturală.

Probabil că dintre toate filmele prezentate, acesta să fi îmbătrânit cel mai urât datorită efectelor speciale folosite, dar nu trebuie uitat că a fost un film indie făcut pe un buget minuscul, lucru pentru care filmul primește un mare musai (nu a chiar revoluționat genul horror, nici nu a creat propriul său subgen precum celelalte esențiale prezentate înainte).

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.