Loading...
The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

by Adrian Solomon, februarie 15, 2020

Recomandare – musai!

Gen: Thriller
Regie: David Fincher
Distribuție: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer, Stellan Skarsgård, Steven Berkoff, Robin Wright, Yorick van Wageningen, Joely Richardson
Durată: 2 h. 38 min.
Rating IMDB: 7.8

Despre: Mikael Blomkvist este un reporter dizgrațiat, care tocmai a pierdut un proces important pentru defăimare. El este recrutat de un industriaș bătrân sub pretextul de a-i scrie memoriile, dar de fapt sarcina lui este una infinit mai dificilă, să rezolve un mister care datează de mai bine de 30 de ani.

Rant: Acesta este unul dintre puținele filme căruia i-am văzut mai întâi originalul, abia mai apoi obligatoriul remake american, remake despre care credeam că este un eșec, în ciuda numelor implicate. După ani buni iată, am făcut efortul să îi dau șansa de a mă surprinde, și a făcut-o cu vârf și îndesat, profitând poate și de faptul că au trecut ani buni de când am văzut originalul.

De la bun început îți dai seama că avem de a face cu un film făcut de Fincher, acel filtru galben specific filmelor sale și ploaia necontenită făcându-și simțită prezența din primele secvențe, asta după ce am fost tratați cu un nou generic supra-realist, care introduce mai toate temele filmului. Filmul nu se abate foarte mult de la povestea spusă deja cu atâta succes, dar are ceva aparte, un element mai bombastic față de intimitatea originalului. Și dacă Rooney Mara face un rol foarte bun, intrând bine în pielea lui Lisbeth Salander (lucru greu de făcut și greu de crezut după ce Noomi Rapace făcea din acest rol, rolul definitoriu al carierei sale), Daniel Craig împrumută un pic din șarmul și prezența lui James Bond, făcându-l pe Mikael Blomkvist mult mai impozant decât fragilitatea pe care reușea să o imprime regretatul Michael Nyqvist acestui personaj. Cinematografia lui Jeff Cronenwerth te transportă pe acea insulă izolată, plină de oameni insidioși iar coloana sonoră lui Trent Reznor (frecventul colaborator a lui David Fincher și solistul celebrei trupe Nine Inch Nails) și Atticus Ross, cu care Fincher a colaborat și la The Social Network, cu desele sale crescendouri electrice, îți captează mai mereu atenția.

Nu o să mă întind la o cronică exhaustivă a subiectul, dat fiind că filmul e destul de vechi, și vă las cu recomandarea că The Girl with the Dragon Tatoo (varianta americană) este unul dintre rarele remake-uri bune făcute de aceștia, care nu schimbă originalul cu nimic fundamental, reușind să surprindă și să exploreze foarte bine misoginia sub toate formele și aspectele sale, cu o distribuție solidă (protagoniștii fiind secondați de legendele Christopher Plummer și Stellan Skarsgård) și cu un mister care o să te țină țintuit de scaun pe tot parcursul filmului.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.