Loading...

The Great Gatsby (2013)

by Adrian Solomon, iunie 26, 2021

Recomandare – merge cu popcorn!

Gen: Dramă
Regie: Baz Luhrmann
Distribuție: Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Isla Fisher, Jason Clarke
Durată: 2 h. 23 min.
Rating IMDB: 7.2

Despre: Un scriitor, Nick Carraway, începe să fie atras de viața opulentă a vecinului său milionar Jay Gatsby. Devenind prieteni, Nick începe să descopere tot mai mult din trecutul lui Jay.

Review by Lia C.: Nu mă așteptam ca un film ce îl are în centru pe Leonardo DiCaprio și care se bazează pe un roman de asemenea răsunet în literatura universală să impresioneze atât de puțin.

Ceea ce deranjează cel mai mult la această peliculă este jocul lui Tobey Maguire, groaznic de prost distribuit în acest rol și care are mereu o privire confuză, aeriană, de parcă a ajuns în filmul ăsta nici el nu știe cum. Narațiunile lui sunt adesea redundante, nemaigăsindu-și același rost pe care îl aveau în cartea care, de altfel, este scrisă din perspectiva personajului său, Nick. Totodată, lui Maguire îi lipsește orice profunzime a caracterului, pragmatism sau credibilitate a omului just, cu picioarele pe pământ, care se presupune că este. De lăudat nu sunt nici restul actorilor, excepție făcând, desigur, DiCaprio, care cu toată carisma de care dă dovadă (mai ales în scenele sale cu Carey Mulligan, singurele care mai salvează filmul mai lung de 2 ore, de altfel), nu reușește să salveze în totalitate acest lungmetraj.

Coloana sonoră a filmului este absolut de neînțeles, fiind alcătuită aproape în totalitate de hituri ale anilor 2010. După toate aparențele, la petrecerile lui Gatsby se asculta Kanye West și Jay-Z, total conform așteptărilor. CGI-ul nu este nici el ușor de iertat, fiind folosit în exces, chiar și în scene unde nu s-ar fi cerut deloc, probabil doar de dragul de a impresiona. Montajul este unul extrem de alert, pesemne pentru a reaminti de spiritul libertin și rapid schimbător al anilor `20, însă eșuează lamentabil în a evoca orice urmă din spiritul și epoca prohibiției așa cum este ea cunoscută din surse istorice și literare mult mai credibile.

Totuși, de apreciat este scenariul fidel aproape în întregime cărții lui Fitzgerald, chiar dacă ici-colo i se adaugă unele elemente de dramatism nenecesar. Dialogul respectă și el replicile din carte – măcar acesta să ofere niscaiva caracterizare a personajelor, fiindcă monologurile lui Nick Carraway mai mult încurcă decât să ajute.

Cu indulgență îi ofer un „merge cu popcorn”, și asta doar datorită lui Leonardo DiCaprio și scenele încărcate de emoție pe care le face cu Carey Mulligan. Dacă aceste două nume nu s-ar fi aflat împreună pe ecran, cu siguranță ar fi fost de evitat.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.