Loading...

The Harder They Fall (2021)

by Adrian Solomon, noiembrie 5, 2021

Recomandare – decent!

Gen: Western
Regie: Jeymes Samuel
Distribuție: Jonathan Majors, Idris Elba, Zazie Beetz, Regina King, Delroy Lindo, Lakeith Stanfield, RJ Cyler, Danielle Deadwyler, Edi Gathegi, Deon Cole
Durată: 2 h. 10 min.
Rating IMDB: 6.4

Despre: Nat Love și-a petrecut întreaga viață vânând și răzbunându-se pe cei care i-au ucis familia când era copil mic. Ultimul aflat pe lista sa este Rufus Buck, căpetenia acelor oameni, un proscris temut, care spre surprinderea lui Nat, tocmai este eliberat din închisoare și absolvit de toate crimele în schimbul unui mic favor. Iar pentru că Rufus se află acum refugiat într-un oraș pe care îl controlează alături de numeroasa sa gașcă, Nat Love își reunește fosta sa gașcă, primind și câteva ajutoare nesperate, alături de care pornește pe un drum fără de întoarcere.

Rant: Văzând trailerul la acest film, mi-am zis că e clar, un alt efort Netflix de incluzionism exagerat. Acum că am văzut produsul final, opinia nu mi s-a schimbat foarte mult dar vă zic sincer că acest lucru nu mi-a împiedicat plăcerea vizionării unui film ce se dovedește destul de bun. The Harder They Fall este în primul rând un western clasic, care spune o poveste de răzbunare. Că toți protagoniștii sunt de culoare și că dă impresia ca am aterizat într-un univers paralel, asta e vina în primul rând a ani și ani de white-washing practicați de Hollywood.

Jeymes Samuel vine să corecteze oarecum această falsă narativă și să ne aducă aminte că o treime din cowboy erau oameni de culoare, foști sclavi care s-au reorientat spre o nouă ocupație, fie ea de văcar sau de nelegiuit. În această lume Diavolul este alb iar un oraș populat de albi se numește Whiteville și este complet alb, de la fațadele și interioarele caselor, până la pământul de sub picioarele locuitorilor. Apar și câteva elemente idiosincratice, care există mai mult pentru a sublinia mesajul transmis, decât pentru a prezenta o realitate istorică. Până și personajele noastre sunt toate bazate pe personaje reale, caractere care au împânzit vestul sălbatic, dar despre care, din pricina culorii pieii lor, nu s-au scris așa de multe rânduri. Ele sunt folosite pentru a concepe o poveste total ruptă de realitate, și pentru a ne arăta negrii mândri și femei puternice, lucruri ce bifează căsuțe mult dorite de mai toți producătorii din ziua de astăzi.

Povestea îl are în centru pe Nat Love, un proscris faimos, care vânează o bandă de nelegiuiți, care au comis grava eroare de a-i ucide familia și de a-l lăsa în viață, marcat cu o cruce pe frunte. Pentru cât de urmărit de trecut pare a fi Nat, el se prezintă ca un spirit liber, glumeț, care ține la membrii benzii sale, în special la Stagecoach Mary, iubirea vieții sale. Singurul nume de pe listă la care nu a ajuns încă, Rufus Buck, este ținut prizonier de guvern, însă acesta și membrii găștii sale primesc o absolvire de toate fărădelegile, lucru care îl face pe Nat Love să își adune gașca și să pornească împotriva acestuia.

Distribuția este fantastică și adună talente numai unul și unul, practic, mai toți actorii de culoare proeminenți la Hollywood. În prim plan îl avem pe Johnatan Majors, care parcă a apărut de mai niciunde și iată-l acum fiind un protagonist bona-fide pe care regizorii se pot baza. Idris Elba ne arată versatilitatea sa și ne aduce aminte că poate face niște villains memorabili, Lakeith Stanfield se descurcă mai mult decât onorabil în asemenea companie  iar pentru rolurile feminine nu se puteau găsi altele mai bune decât Regina King și Zazie Beetz, două actrițe care nu interpretează femei puternice pentru prima dată. Jeymes Samuel face un „Nicolaescu” cu acest film, regizând, producând, scriind și compunând muzica pentru acest film.

The Harder They Fall reprezintă un efort decent, scrisoare de dragoste pentru genul western, o corectură a istoriei și un omagiu adus unor regizori care l-au inspirat pe Samuel, precum Quentin Tarantino, filmul arătând deseori creat pentru marele ecran în ciuda faptului că sigur va fi mult mai vizionat pe tablete, telefoane și alte ecrane mici, acesta fiind disponibil pe Netflix.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.