Loading...
The Killing of a Sacred Deer (2017)

The Killing of a Sacred Deer (2017)

by Florin Frențiu, decembrie 19, 2017

Recomandare – decent!

Gen: Thriller psihologic
Regie: Yorgos Lanthimos
Distribuție:
Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Raffey Cassidy, Sunny Suljic, Alicia Silverstone, Bill Camp
Durată: 2 h. 01 min.
Rating IMDB: 7.0

Despre: Dr. Steven Murphy este un renumit chirurg cardiovascular dar și cap de familie, aparent imaculată. El îl întâlnește pe Martin, un băiat orfan de tată, care încet încet se insinuează în viața doctorului. Pe măsură ce motivația lui Martin devine tot mai clară, pe atât viața lui Steve va intra în declin.

Cronică (by F.F.): Există regizori contemporani cu un stil aparte, puternic, care fac filme din pură plăcere regizorală sau pentru a șoca / polariza audiența. Unul dintre acești regizori este grecul Yorgos Lanthimos, cunoscut publicului larg amator de artă pentru satiricul The Lobster. Regizorul revine în forță cu The Killing of a Sacred Deer, premiat la Cannes cu premiul pentru scenariu, inspirat parțial de tragedia clasică greacă Ifigenia.

Este un film terifiant, provocator, bizar, rece, aparent fără emoție, dus la extrem, un thriller psihologic (mai degrabă decât horror cum a fost descris) în care predomină anumite teme precum răzbunarea, regretul, echitatea. Există și câteva elemente de comedie neagră atent dozată, însă starea de tensiune și dramatism se menține la cote înalte.

Regizorul, inspirat din Kubrik sau Polanski, atent la fiecare detaliu, compoziție sau scenă, îți aduce o stare permanentă de neliniște și claustrofobie. Lanthimos îmbină perfect realismul cu suprarealismul, știința cu supranaturalul, firescul cu bizarul și grotescul, violența cu sexualitatea, rezultând un film greu de suportat pentru cei neinițiați.

Colin Farrell este perfect ales în rolul principal (pare să fie actorul preferat masculin al regizorului de la The Lobster încoace). Este în opinia mea echivalentul lui Agamemnon din tragedia greacă, aici un chirurg cardiovascular respectabil, cu puterea de a salva vieți dar și de a curma vieți atunci când greșește, al cărui cel mai mare păcat poate fi refuzul orgolios de a admite o greșeală fatală din trecut.

Surpriza cea mai plăcută a filmului este însă tânărul actor irlandez Barry Keoghan, care reușește o performanță hipnotică (dându-mi fiori reci pe spate) în rolul lui Martin, un adolescent cu un comportament aparent benign, ce trădează un adevărat psihopat cu sânge rece, posibilul echivalent al lui Artemis din tragedia clasică greacă, adică răzbunătorul, cel care vine să pedepsească crunt.

Atât titlul metaforic al filmului și mesajul profund transmis, vin în întâmpinarea noastră și ne spun un singur lucru: atunci când te joci de-a Dumnezeu, vei suporta consecințele, chiar și cu prețul sacrificiului personal.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.