Loading...
The Man Who Killed Don Quixote (2018)

The Man Who Killed Don Quixote (2018)

by Adrian Solomon, aprilie 14, 2019

Recomandare – decent!

Gen: Aventură, Comedie
Regie: Terry Gilliam
Distribuție:
Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgård, Olga Kurylenko, Joana Ribeiro
Durată: 2 h. 12 min.
Rating IMDB: 6.4

Despre: Toby Grisoni este un tânăr regizor, foarte talentat, angajat pentru a produce o reclamă la o marcă de vodcă, reclamă care ar trebui să îl conțină pe Don Quixote. Nemulțumit de cum decurg lucrurile, Toby își aduce aminte, printr-o serie de coincidențe, că în studenție filmase în apropiere un film similar cu ce dorește acuma să facă. Ajungând în sat, el îl descoperă pe individul care îl jucase atunci pe Don Quixote, actualmente convins că este reîncarnarea clasicului personaj. Acesta, crezând că Toby este Sancho Panza, vajnicul său paj, îl forțează pe acesta să pornească într-o aventură de zile mari.

Rant: Filmele lui Terry Gilliam au fost, sunt și vor rămâne mereu speciale, accesibile unui anumit tip de public, deschis către noi experiențe cinematografice. Oricare film ai alege din bogata și variata sa filmografie, vei avea mereu ceva nou de văzut și de apreciat, fiind bizare, dar amuzante și pline de tâlc, adevărate fabule moderne.

De data asta, Terry adaptează clasica poveste a lui Miguel de Cervantes, dar o face după regulile sale și îi insuflă propriul stil. Filmul s-a aflat în producție timp de 17 ani, atât de mult încât doi dintre actorii care trebuiau să îl interpreteze pe Don Quixote, Jean Rochefort și John Hurt, au decedat între timp (filmul fiindu-le dedicat). După mai multe tentative eșuate de a finaliza acest proiect, prima dintre ele fiind surprinsă în filmul Lost in La Mancha, iată că Gilliam a reușit să își finalizeze producția și să își împărtășească viziunea cu noi. Și filmul este destul de solid, poate puțin prea lung, dar ne aduce aminte perfect de ce Terry Gilliam este un regizor atât de unic.

După cum menționam, povestea îl urmărește pe Toby, un regizor ajuns la capătul răbdărilor, Gilliam oglindind aici parcă propriul iad prin care a trecut. Are timp să își facă de cap cu diverse fetișcane de pe platourile de filmare sau cu bomba de nevastă a șefului (o Olga Kurylenko amețitor de senzuală). El pare a fi uitat de unde a pornit, fiind doar un alt arogant care țipă în toate direcțiile și ia oamenii de sus. Toate astea se schimbă când, în pană de inspirație, el dă peste un film vechi d-al său regizat în tinerețe, motiv pentru câteva flashbackuri din care aflăm că el filmase povestea lui Don Quixote când era student, într-un sătuc învecinat, dar și prilej să întâlnim câțiva dintre localnici și mai precis pe Javier, un pantofar bătrân nepriceput la actorie dar care devenise convins că este Don Quixote renăscut, și juna și ingenua Angelica. Revenind la prezent, acesta pornește să regăsească acel sătuc (Los Suenos – Vise nume profetic pentru ce urmează să se întâmple), doar că realitatea e mult diferită față de ce își imagina că va găsi. Javier este acuma Don Quixote și este exploatat drept atracție turistică de către o bătrână nebună iar Angelica a plecat să urmărească visul de măreție implantat de Toby, devenind o escortă de lux prin orașele mari. Totuși, reîntâlnirea lui Toby cu Javier îl face pe acesta din urmă să îl confunde cu pajul său Sancho Panza, și împreună să pornească într-un lung șir de aventuri, în care realitatea se împletește cu fantasticul, așa cum o fac de altfel mai toate producțiile lui Gilliam.

Despre Adam Driver numai de bine și trebuie să recunosc că, deși a pornit cu stângul pentru mine, rolul său de Kylo Ren fiind doar un mare piron în sicriul francizei Star Wars, în ultima vreme a început încet încet să mă cucerească prin rolurile sale extraordinare pe care continuă să le facă. Dar showul îl face legendarul Pryce pe post de Don Quixote complet rupt de realitate, sau realitatea era ruptă de el, hmmm? Acesta reușește un personaj atât de credibil, încât mare minune să nu îl vedem nominalizat la ceva premii importante atunci când va reîncepe sezonul de premii. Aș mai remarca-o pe Joana Ribeiro care aduce halucinant de mult cu o tânără Angelina Jolie.

Aș zice că este un film musai, dar hai să nu ne amăgim, nu toți îl vor pricepe sau îl vor înghiți (am fost doar 6 persoane în toată sala din care 2 au plecat pe la jumate iar ceilalți cred că greșiseră sala și filmul). Musai pentru fanii lui Giliam, decent pentru restul, dar oricum ar fi, consider că este o investiție bunicică pentru 2 ore când nu prea ai altceva de făcut.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.