Loading...
The Party (1968)

The Party (1968)

by Adrian Solomon, mai 5, 2018

Recomandare – musai!

Gen: Comedie
Regie: Blake Edwards
Distribuție:
Peter Sellers, Claudine Longet
Durată: 1 h. 39 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: Hrundi V. Bakshi (Peter Sellers) un actor mărunt ce acceptă rol de extra în orice film prinde, cauzează un mic dezastru pe setul de filmare iar regizorul cere ca acesta să fie concediat. Însă din cauza unei confuzii, Bakshi primește o invitație la o petrecere exclusivistă ținută la vila producătorului executiv. Fiind un incompetent incurabil dar și un ghinionist teribil, Bakshi reușește să transforme întreaga petrecere într-un fiasco prin simpla sa prezență.

Rant: Cu The Party ne cufundăm în alte timpuri, demult trecute, cu toată că contextul social Hollywood-ian a rămas aproape neschimbat. Actorașii mărunți, a căror destin este probabil de a a apărea doar extra prin filme, sunt mereu ignorați de elita cinematografiei. Intră în scenă Hrundi Bakshi, un bufon incompetent care prin simpla sa prezență reușește să strice socotelile oricui. Trecem peste faptul că pe atunci era perfect acceptabil ca o persoană albă să interpreteze o persoană de culoare, vopsit pe față fiind, lucru de care nu poți nici menționa în zilele de azi fără a răscula o întreagă rasă împotriva ta. Acest Hrundi își face intrarea glorioasă în film și în inimile noastre în momentul în care, printr-o serie memorabilă de gaguri, distruge întreg setul de filmare al unei producții istorice. Ba că uită să își dea jos ceasul de pe mână, ba că refuză să „moară” când este „împușcat”, ba că vrea să se lege la șiret și își sprijină piciorul fix de detonatorul unei dinamite care bubuie întreg setul de filmare. După o gafă monumentală a producătorilor, aceștia voind să îl demită dar în schimb reușind să îl invite la petrecerea titulară, filmul intră într-un teritoriu nou pentru vremea respectivă, și anume comedia experimentală neconvențională.

Filmul este unul în mare măsură improvizat, adică scenariul lui conținea doar 60 de pagini care serveau mai mult ca un ghid general. Acest format i-a permis lui Peter Sellers și restului distribuției să improvizeze după placul inimii iar rezultatul a fost unul pe măsură. După cum ziceam Peter Sellers face toți banii în acest film, reușind un rol pe cât de hilar, pe atât de memorabil, filmul devenind un cult clasic pe bună dreptate. Dar acesta este deseori pus în umbră de fantasticul Steve Franken în rolul servitorului bețivan Levinson, ale cărui nebunii contribuie la dezastrul petrecerii. Poate finalul este un pic mai dubios pentru generația de azi, neobișnuită cu fenomenul hippie și muzica psihedelică.

Per total, The Party a fost, este și va rămâne una dintre comediile mele favorite și o recomandare MUSAI pentru voi!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.