Loading...

The Vast of Night (2019)

by Adrian Solomon, august 17, 2020

Recomandare – decent!

Gen: Thriller S.F.
Regie: Andrew Patterson
Distribuție: Sierra McCormick, Jake Horowitz
Durată: 1 h. 31 min.
Rating IMDB: 6.7

Despre: Doi tineri dintr-un orășel american al anilor 50, descoperă un semnal bizar care bruiază frecvențe radio și decid să investigheze sursa acestui semnal.

Rant: The Vast of Night reprezintă filmul de debut al regizorului Andrew Patterson, un film al cărui buget a fost acoperit de Patterson însăși (aprox 700.000 dolari făcut din urma realizării a materiale publicitare și filmulețe scurte pentru diverse companii). Ce surprinde însă este calitatea regizorală care se discerne din acest film, mâna extrem de sigură și talentul cu care acesta scoate și untul din acel buget minuscul.

The Vast of Night ține să ne facă conștienți că asistăm la o poveste de ficțiune și alege să ne prezinte la început faptul că vom asista la un episod dintr-un show numit Paradox Theatre, un tribut afectuos adus celebrului Twilight Zone, această fiind o temă constantă a filmului, cu segmente alb-negru care întrerup ocazional acțiunea. De fapt această disociere este prezentă la tot pasul, chiar și în primele 20 de minute ale filmului în care urmărim pe cele două personaje principale dar mai niciodată frontal sau îndeaproape. Și dacă la început nu cunoaștem nimic despre cei doi, la finalul acestei secvențe deja simțim o intimitate curioasă față de ei. El este Everett Sloan, un radio DJ la stația locală iar ea este Fay Crocker, o elevă care ocazional ocupă poziția de centralistă pe timp de noapte. El este pasionat de tehnologie, fiind foarte priceput cu tot ce înseamnă aparatură, ea este o fană entuziastă a aspectelor științifice. Cei doi prind tura de noapte a respectivelor lor slujbe, o noapte care va deveni extrem de agitată. Nu doar că este o seară specială pentru oraș, echipa locală de baschet înfruntându-și rivalii, dar un semnal bizar începe să întrerupă frecvențele radio și liniile telefonice. Fay este prima care îl surprinde, atunci când din ce în ce mai multe apeluri telefonice devin deconectate, lucru care o face să îl înștiințeze pe Everett în legătură cu misteriosul fenomen. Lucrurile iau amploare în momentul ce diverse persoane încep să sune cu povești care mai de care mai fantastice. Nu mă avânt mai departe de atât cu povestea pentru a vă feri de spoilere dar filmul mustește de tensiune.

Însă felul în care este obținută acestă tensiune, lasă să se întrevadă limitările bugetului, fiind folosite adesea cadre statice, cum ar fi cele mai bine de 10 minute neîntrerupte în care Fay face diferite legături telefonice și începe să își dea seama că ceva nu este în regulă sau lunga discuție telefonică dintre Everett și Billy. Aici ajută extrem de mult scenariul inteligent de care menționasem, care reușește să te țină conectat și la segmentele îndelungate de dialog dar și actorii care își iau rolurile în serios și le interpretează fantastic, reușind să ne transporte în acea perioadă a anilor 50, în care orice neajuns era atribuit comuniștilor sovietici. Poate că ar ajuta să vă spun și că ne aflăm în Cayuga New Mexico, ca să vă faceți o idee despre ce ar dori serialul să ne povestească.

Și pentru a flexa un pic mușchii creativi, o simplă scenă de tranziție dintre un personaj și altul, devine un one-take de aproape 5 minute, un tur al orașului care reușește să surprindă și jocul de baschet, dar și pustietatea sinistră a străzilor, coroborată cu evenimentele care se aflau în desfășurare.

The Vast of Night este un film minimalist, un exercițiu în arta suspansului dar și un fervent propunător al ideei „less is more”, regizorul Andrew Patterson reușind să creeze o adevărată nestemată chiar la debutul său, de aceea îl recomand drept musai pentru toți fanii filmelor de calitate care acceptă că se poate obține un thriller S.F. și fără o tonă de efecte speciale.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.