Loading...

tick, tick…BOOM! (2021)

by Adrian Solomon, decembrie 26, 2021

Recomandare – musai!

Gen: Biografic, Muzical, Dramă
Regie: Lin-Manuel Miranda
Distribuție: Andrew Garfield, Alexandra Shipp, Robin de Jesús, Joshua Henry, Judith Light, Vanessa Hudgens
Durată: 1 h. 55 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: În pragul împlinirii vârstei de 30 de ani, un compozitor din New York navighează o serie de probleme care au de-a face cu dragostea, prietenia, presiunea vieții de artist și, cel mai important, presiunea de a nu a fi făcut nimic semnificativ până acum.

Rant: tick, tick…BOOM! se înscrie pe lista celor mai bune filme de anul acesta de care probabil nu a auzit prea multă lume. Lansat în noiembrie pe Netflix (film bun lansat de Netflix – știu, surpriza mare, nu?) acesta este o adaptare pentru marele ecran a unui muzical off-Broadway, un monolog rock a compozitorului faimoasei piese Rent, unul dintre cele mai definitorii Broadway musicals ai anilor 90.

Jonathan Larson, un compozitor fără realizări notabile, se apropie cu repeziciune de vârsta de 30, vârstă pe care el o considera drept o treaptă importantă în viață, o vârstă până la care în mod normal, toți oamenii ar fi trebuit să realizeze ceva, astfel încât dacă ar fi moară, să aibă o moștenire lăsată în urma lor. Această filosofie este motorul principal al filmului, o cursă contra cronometru personificată de un ticăit pe care Larson îl aude permanent, cu cât se apropie mai mult pragul de 30 de ani. De cinci ani el lucra la prima sa piesă pentru Broadway, un musical S.F. ambițios, numit Superbia, iar acum, cu câteva zile înaintea unui atelier de prezentare care urma să îi definească viitorul, lui îi lipsea o piesă centrală. De asemenea, relația cu prietena sa începe să se destrame datorită unui răspuns pe care acesta îl tot amâna, la fel cum se destramă și relația cu cel mai bun prieten al său, datorită unor mici neînțelegeri. Astfel, întreaga lui viață se scurge sub imperiul acestui ticăit continuu, el fiind presat din toate părțile.

tick, tick…BOOM! a fost răspunsul din viața reală pe care Jonathan îl găsise atunci când Superbia îi eșuase, fiind considerat un proiect mult prea ambițios. El concepuse atunci un monolog rock, despre un compozitor numit Jon, care trece prin aceleași etape prin care trecuse și el la împlinirea vârstei de 30 de ani. Ba mai mult, titlul inițial fusese 30/90, pentru ca mai apoi să fie redenumit Bo-ho Days, niciunul dintre titluri ne-lipindu-se de proiect, dar acestea fiind numele primelor două piese din musical. Acest proiect a ajuns să influențeze un tânăr student pe numele de Lin-Manuel Miranda, care a fost puternic inspirat atât de viața lui Larson cât și de cele două opere muzicale compuse de acesta.

Ajuns în postura de a regiza acest film, bănuiesc că a fost un vis devenit realitate pentru Miranda, care dă dovadă de o măiestrie dibace în a transpune un musical de pe scenă pe celuloid, dovedită până acum și prin alte proiecte de-ale sale precum In the Heights și Hamilton. El recreează în cel mai atent detaliu multe decoruri din viața lui Larson, făcându-ne martori la intimitatea vieții sale dar și la procesul său de gândire. Un rol semnificatif îl are și prezența lui Andrew Garfield, un actor foarte carismatic care știe și cânta. De fapt întreaga distribuție este o mare de cameos din industria muzicală de pe Broadway, iar cunoscătorii vor fi delectați de multele apariții surpriză pe care filmul le oferă. Ba mai mult, filmul se învârte mult în preajma relației dintre Larson și celebrul compozitor Stephen Sondheim, acesta chiar contribuind cu vocea sa la una din scenele din film, fiind și ultima sa apariție înainte de moarte.

Un film melancolic, trist pe alocuri, care ridică multe întrebări, cea mai importantă fiind valoarea artei în lumea contemporană și dacă aceasta poate sprijini financiar un artist, precum și trecerea inexorabilă a timpului pe care tinerii din ziua de azi îl percep foarte diferit, cu acele țeluri auto-impuse de a se afirma cât mai timpuriu, tick, tick…BOOM! este un film musai de văzut, și măcar pentru coloana sonoră excepțională.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.