Loading...

Top Gun: Maverick (2022)

by Adrian Solomon, mai 28, 2022

Recomandare – musai!

Gen: Acțiune, Dramă
Regie: Joseph Kosinski
Distribuție: Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Glen Powell, Lewis Pullman, Ed Harris, Val Kilmer
Durată: 2 h. 11 min.
Rating IMDB: 8.7

Despre: Maverick este rechemat în programul Top Gun pentru a pregăti o nouă generație de piloți, în vederea ducerii la capăt a unei operațiuni militare deosebit de periculoasă.

Rant: Top Gun a fost într-un fel epitoma anilor 80, caracterizați prin machism ridicol și deseori exagerat. Când am auzit că urmează o continuare la 36 de ani de la prima parte, am luat în derâdere proiectul și am estimat că nu o aibă nici o șansă. Și sincer vă zic, cine ar fi crezut că acesta va fi continuarea de care nu știa nimeni că are nevoie în viață. Top Gun: Maverick nu doar că este o continuare ca la carte, care clădește pe fundația lăsată de predecesor, dar filmul per ansamblu este unul al naibii de entertaining, nefiind plictisit pentru nici un moment. În plus de asta, este un film onest, un film ca pe vremuri, care nu are pentru nici o secundă mesaje politice sau sociale, nu împinge în față minorități doar pentru a se alinia la standardele impuse de Hollywood, a cărui singură menire este de a te distra. Și nu în ultimul rând, este un film tipic Tom Cruise, cu acțiune palpitantă, care aduce niște dog-fights (dueluri aviatice) excepțional realizate, în care domină efectele practice în loc de clasicul CGI și ecran verde.

Povestea e una standard, care în mare măsură o preia pe cea din original, dar care plusează la anumite capitole cum ar fi dezvoltare personaj, putând observa un Pete „Maverick” Mitchell la fel de rebel și sălbatic, dar peste care a trecut timpul și care a început să învețe ce înseamnă responsabilitatea față de cei din jurul său. El este proaspăt transferat drept trainer în programul Top Gun, pentru a selecta 6 piloți care vor participa la o misiune aparent sinucigașă. Din păcate pentru el, fiul lui Goose este și el pe listă, iar loialitatea față de fostul său prieten, pentru decesul căruia Pete încă simte vină și remușcare, îi împiedică pe cei doi să aibă o relație de prietenie. Pașii pe care îi parcurgem sunt cei familiari pentru o astfel de poveste, dar sunt de așa natură încât nu te poți mânia.

Filmul face absolut totul bine, de la coloana sonoră reînviată de Lady Gaga, la cinematografia superbă și scenele de acțiune pline de adrenalină, precum și distribuția inspirată care echilibrează nume grele ale industriei cu potențiali succesori talentați, rezultând astfel într-o adevărată plăcere de două ore pe care v-o recomand să o prindeți aceste zile la cinematografele din țară.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.