Loading...
Vidocq (2001)

Vidocq (2001)

by Adrian Solomon, septembrie 17, 2019

Recomandare – decent!

Gen: Mister
Regie: Pitof
Distribuție:
Gérard Depardieu, Guillaume Canet, Inés Sastre, André Dussollier
Durată: 1 h. 38 min.
Rating IMDB: 6.5

Despre: Vidocq este un fost criminal, devenit investigator privat, care investighează un personaj misterios supranumit Alchemistul. Vidocq dispare în cursul anchetei, și tânărul ziarist care se ocupa de biografia lui decide să continue investigația.

Rant: Nu este cel mai bun film provenit de la francezi, dar Vidocq are câteva caracteristici care, în ochii mei, l-au propulsat destul de în față printre producțiile lor, în special cele din acea perioadă. Este primul film filmat în întregime cu tehnologie digitală, aceasta fiind și cea mai mare realizare a regizorului Pitof, un individ destul de promițător care apoi a ajuns să facă execrabilul Catwoman, punct terminal pentru cariera sa.

Eu am ajuns să știu de existența lui, prin intermediul clipului Hope vol. II a trupei Apocalyptica, un clip care era dat în regim non-stop pe posturile de muzică ale vremii. Erau folosite scene interesante din film, plus că apărea și Depardieu pentru a-mi întări convingerea că nu sunt doar niște imagini aleatorii create pentru clip ci că acestea proveneau dintr-un lung metraj. În apărarea mea, nu aveam Internet pe atunci și nici prea mari posibilități să fim la curent cu tot ce se produce la nivel internațional. Filmul se mai distinge și printr-o cinematografie senzațională, câteva decoruri rămânându-mi și acum întipărite pe retină. Povestea este suficient de surprinzătoare dar, revăzându-l după atâți ani, am impresia că filmul nu a îmbătrânit cum trebuie.

Câteva trebușoare despre acest Vidocq , tipul a existat pe bune, fiind un criminal care mai apoi s-a căinat, a renunțat la traiul respectiv și și-a deschis prima firmă de investigatori privați din Paris. Filmul se joacă cu așteptările noastre, acesta nefiind personajul principal, murind chiar în primele secvențe, pentru ca mai apoi să urmărim desfășurarea anchetei din ochii junelui ziarist Étienne Boisset. Acesta încearcă să deslușească misterul morții lui Vidocq, doar pentru a fi prins într-un complot mult mai adânc decât se aștepta. Există câteva scene filmate absolut superb, din punct de vedere cinematografic filmul prezentându-se aproape impecabil. Dar nu a reușit să impresioneze suficient cât să își clădească o reputație de film cult, acesta fiind oarecum dat uitării.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.