Loading...
Warcraft: The Beginning (2016) - cronică de A.S.

Warcraft: The Beginning (2016) – cronică de A.S.

by Adrian Solomon, iunie 6, 2016

Am reușit să ajung și la avanpremiera acestui mult așteptat film. Adaptat după fenomenala serie Warcraft, care a început ca joc de strategie, pentru ca mai apoi să devină probabil cel mai jucat MMORPG în istoria acestui tip de jocuri, filmul are de unde să își tragă inspirație. Considerând că există și cărți care vin pentru a rotunji lore-ului din seria de jocuri video, avem de a face cu un univers imens, cu o multitudine de facțiuni, eroi și fire narative. De aceea am rămas surprins să văd transpusă pe marele ecran una dintre poveștile din jocurile de strategie, și anume cea din Warcraft 2. Având în vedere că mă număr printre puținii care au interacționat cu acest univers doar prin prisma RTS-urilor clasice, am fost bucuros să văd că: „stai așa, înțeleg ce se întâmplă, cunosc personajele”. În rest, pentru privitorul casual, cred că filmul va lăsa de dorit.

Chiar dacă povestea este plină de clișee, faptul că am mers la film acompaniat de un fan înveterat al jocului World of Warcraft, care vizitase virtual o mulțime din locațiile prezentate în film, m-a făcut să înțeleg cât de bine adaptat a fost acest univers, probabil unul dintre cele mai rare lucruri în cinematografia de azi, jocuri adaptate bine în film. După cum ziceam, dacă e să luăm povestea în sine, nu pot să zic că ar fi una ce mustește de originalitate. Azeroth (varianta Pământului) este atacată de Orci, o nație cotropitoare făcută să trăiască pentru a lupta. Pentru a putea trece între lumi, Gul’Dan, liderul care a reușit să unească clanurile orcilor, face uz de puternica magie Fel, o magie menită să consume orice urmă de viață. Aceasta sacrifică viețile captivilor, pentru a deschide pentru scurtă vreme un portal care unea lumea Draenor cu Azeroth. Printre cei care participă la această incursiune se numără și Durotan, nevasta însărcinată a acestuia Draka, și vechiul său prieten, Orgrim Doomhammer. Aceștia încep să captureze oameni din satele îndepărtate, pentru a aduna suficiente victime cât să îi permită lui Gul’Dan să redeschidă poarta pentru ca restul Hoardei să poată veni. Pentru a-i combate, ucenicul vrăjitor Khadgar, reușește să îl convingă pe Anduin Lothar, comandantul armatelor oamenilor din Azeroth, și pe regele Lane Wrynn, să îl convoace pe puternicul gardian Medivh. Împreună aceștia vor lupta pentru salvarea omenirii de invazia orcilor. După cum menționam mai devreme, povestea este luată aproape pagină cu pagină din Warcraft 2, însăși personajele participante se regăsesc în număr destul de mare, cu mici alterații.

Actorii prezenți în film mă fac să mă gândesc la serialele în care aceștia s-au făcut remarcați. Avem fără nici o ordine în minte, pe următorii: Travis Fimmel – Ragnar Lothbrok din Vikings, Dominic Cooper – Jesse Custer din Preacher sau Howard Stark din Agent Carter, Robert Kazinsky – True Blood, Clancy Brown – Sleepy Hollow, Ruth Negga – Raina din Agents of SHIELD. Mi-a plăcut în mod deosebit de Travis, cu a lui puternică prezență scenică. Există mici clipe de umor, în special în interacțiunea sa cu Khadgar, poate printre cele mai detaliate relații între personaje din tot filmul.

Dar să coborâm o clipă cu picioarele pe pământ și hai să discutăm și de bilele negre. Până acuma am gândit din perspectiva unui cunoscător (cât de cât) în prealabil a poveștii. Dar ce se întâmplă dacă mă duc nepregătit la acest film? Ei bine, cred că vei avea dificultăți în a înțelege motivațiile personajelor, cu toate că filmul face o treabă decentă în a expune atât cât poate din poveste în un pic mai mult de o oră jumate. Există însă destul de multe lucruri care să facă anumite referințe la evenimente petrecute înaintea celor din film, fără să vină cu ceva suplimentar. Și aici mă gândesc la relația dintre Luthor, Llane și Medivh, trei foarte buni prieteni, sau ce exact s-a întâmplat cu Khadgar de a renunțat la ordinul Kirin Tor. Cred că filmul ar fi putut oferi mai mult background personajelor și nimeni nu s-ar fi supărat dacă depășea 2 ore, că oricum e la modă acest lucru.

Ah și încă ceva important înainte să închei, filmul este aparent prima parte a unei trilogii, un alt lucru la modă. Are și subtitlul de Beginnings adică Începuturi, deci ne așteptăm la mai multe filme pe viitor, cine știe, poate ajungem și la povestea lui Arthas.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.