Loading...
A Man Called Ove (aka. En man som heter Ove) (2015)

A Man Called Ove (aka. En man som heter Ove) (2015)

by Adrian Solomon, februarie 27, 2018

Recomandare – musai!

Gen: Comedie, Dramă
Regie: Hannes Holm
Distribuție:
Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg, Ida Engvoll
Durată: 1 h. 56 min.
Rating IMDB: 7.7

Despre: Ove este un om ursuz, mereu nervos pe societate și pe toți vecinii săi. El este un proaspăt pensionar, cu principii stricte și un temperament exploziv, a cărui singură preocupare este să patruleze cartierul, asigurându-se că toate regulile sunt respectate, spre disperarea vecinilor săi. Însă, datorită morții nevestei sale, Ove pare că a renunțat la viață. Toate acestea se schimbă odată ce o familie gălăgioasă se mută în casa de alături și în procesul mutării, îi dărâmă căsuța poștală a lui Ove, acest lucru ducând spre una dintre cele mai nebănuite relații de prietenie.

Rant: Auzisem de acest film de ceva vreme și văzusem cartea prin magazine, fără a-i acorda o importanță prea mare până într-o bună zi, când găsind-o din întâmplare prin casă am citit câteva file din pură curiozitate și am rămas acaparat de acea poveste și în special de personajul principal. Normal că imediat după ce am citit cartea am pus mâna și am vizionat filmul, cu toate că, cele două diferă puțin una de alta. Aș putea zice că esența a fost destul de bine surprinsă pe peliculă dar s-au scăpat mici detalii, cum ar fi revelația că nevasta sa era moartă (aflat doar după câteva capitole de acest lucru comparativ cu a doua scenă din film) sau că Ove fusese concediat și își plănuia propria sinucidere (alte chestii ținute puțin mai ambigue în carte decât în film). Cu toate acestea, pelicula reușește să captureze esența cărții, regizorul și actorii făcând o treabă extraordinară în a aduce la viață un personaj pe cât de simplu pe atât de complex.

Ove, chintesența omului ursuz, ce ne aduce aminte de alde Jack Lemon sau Walter Mathau din filmele Grumpy Old Men, își duce viața de zi cu zi, chinuit de amintirea recent răposatei sale neveste, deranjat de declinul lumii și al generațiilor pe care, chit că are doar 59 de ani, nu le poate înțelege. Tot ce a iubit cu adevărat în viață au fost numerele iar mai târziu, pe Sonja, nevasta sa. Backgroundul lui Ove ne este completat prin diverse amintiri despre „alte vremuri”, când oamenii erau diferiți și lucrurile se făceau altcumva. Intrarea în scenă atât a noilor vecini cât și a mâței răpciugoase, se face treptat, la fel de treptat cum se face și transformarea lui Ove, din boșorogul ursuz, într-un om care învață să se bucure și să aprecieze viața.

Este un film ce te lovește deseori la sentiment, ce debordează de energie pozitivă în ciuda tuturor aparențelor. Așa că faceți bine și vizionați-l, înainte să apară remake-ul american cu Tom Hanks și să strice cartea cu decizii dubioase.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.