Loading...

Babyteeth (2019)

by Florin Frențiu, septembrie 30, 2020

Recomandare – musai!

Gen: Dramă
Regie: Shannon Murphy
Distribuție:
Eliza Scanlen, Toby Wallace, Emily Barclay, Eugene Gilfedder, Essie Davis, Ben Mendelsohn
Durată: 1 h. 58 min.
Rating IMDB: 7.2

Despre: Milla, o adolescentă bolnavă într-un stadiu terminal, se îndrăgostește de un traficant de droguri, spre disperarea părinților ei.

Cronică: Este greu să fii o adolescentă de 16 ani, să suferi de o boală incurabilă (cel mai probabil leucemie în contextul vârstei), să nu știi dacă vei prinde ziua de mâine și să descoperi accidental prima iubire (care poate fi și ultima!). Ce se întâmplă dacă ai 2 părinți exagerat de protectori și dacă viitorul tău iubit este un dealer de stupefiante carismatic? Această este premisa dramei australiene Babyteeth (un titlu metaforic) al debutantei în regie, Shannon Murphy.

Pelicula a fost multi-premiată la diverse festivaluri (Veneția, Zurich, Varșovia) și a impresionat publicul român la TIFF 2020. Tema filmului nu este una nou întâlnită (vezi Love Story sau The Fault In Our Stars), însă contează foarte mult aici simplitatea, tandrețea, gingășia prin care regizoara alege să trateze acest subiect extrem de delicat. Poate că povestea filmului este una previzibilă și că vom ști încotro se îndreaptă plotul/scenariul, dar cum se ajunge la final de drum este mult mai important.

Centrul de gravitație al filmului este conferit de către tânăra actriță Eliza Scanlen (Milla), înfruntându-și propria mortalitate și care face alegeri îndrăznețe cu scopul de a se simți „vie”, de a învinge boală prin dragostea oferită lui Moses (Toby Wallace). Doar Moses îi poate oferi lui Milla ceea ce are nevoie în timpul scurt care i-a mai rămas și doar Milla îi poate salva sufletul lui Moses prin iubire. Ben Mendelsohn este fascinant în rolul tatălui blajin, Henry, un medic psihiatru (deloc un părinte rău sau neglijent), care încearcă să găsească o soluție pragmatică unei situații imposibile. La polul opus se găsește mama, Anna, o fosta pianistă, dedicată trup și suflet lui Milla, încărcată cu atâtea emoții negative încât are nevoie de medicație antidepresivă și anxiolitică.

Coloana sonoră deosebită și cinematografia desăvârșită ( grație lui Andrew Commis) vin în completarea trăirilor interioare intense. La final de review pot concluziona: este răvășitor să urmărești cele 4 personaje cheie confruntându-se cu neașteptatul din viețile lor: suferință, boală , pierderea persoanei dragi, dar și regăsirea de sine, iubirea…

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.