Loading...
Bo Burnham Inside (2021)

Bo Burnham: Inside (2021)

by Adrian Solomon, iunie 26, 2021

Recomandare – musai!

Gen: Comedie, Netflix Special
Regie: Bo Burnham
Distribuție: Bo Burnham
Durată: 1 h. 27 min.
Rating IMDB: 8.1

Despre: Timp de un an de zile, Bo Burnham a stat închis în propriul apartament, de unde a compus, interpretat, regizat și editat propriul său Netflix Special, în care discută teme de actualitate precum dependența de internet, problemele generației woke, cum te simți când faci 30 de ani dar cel mai important, ne arată o persoană sensibilă, vulnerabilă, a cărei sănătate mintală se deteriorează sub ochii noștri.

Rant: Pentru a înțelege cât mai bine Inside, trebuie mai întâi să ști cine este Bo Burnham. Acesta este o vedetă Youtube, un comic care a devenit celebru după o serie de videoclipuri postate pe această platformă, lucru care i-a facilitat obținerea unui contract cu Comedy Central iar mai apoi cu Netflix. Cu toate că în ceea ce face, putem distinge un George Carlin, un Steven Lynch, sau alți comici celebri, Bo Burnham a reușit să își creeze un stil aparte, unic pe scena actuală. Însă Bo este mult mai mult decât un comic ca oricare altul. El a avut debutul ca regizor de filme cu mult lăudatul și foarte bine primitul Eight Grade, iar cel mai recent a putut fi văzut într-un rol secundar în Promising Young Woman. Este un compozitor și interpret cu o voce expresivă, iar cântecele sale mereu virează spre neașteptat, lăsându-te mereu într-o stare contemplativă, odată ce ai încetat să râzi la gluma spusă. Celelalte două Netflix Specials au fost și ele foarte bine primite, făcându-l pe Bo vocea unei generații.

Inside reprezintă pentru Burnham, de departe cel mai bun produs scos de acesta, creat în întregime de el pe parcursul unui an întreg. Izolat în camera sa, așa cum ne zice la început, el pornește să facă ceva, dar nu știe sigur ce. Și asta se vede din natura non-unitară a produsului, fiind o serie de cântece și sketchuri interpretate de acesta, fără a încerca să aibă o anumită coerență. Și din acest punct de vedere, Bo se adresează direct tuturor celor care au experimentat această pandemie care ne-a izolat de unii singuri în case, fără ocazia unui contact social real. M-am regăsit în mai multe dintre ipostazele prezentate de acesta, precum în pierderea noțiunii timpului, deseori nemaiștiind în ce zi ne aflăm, fiecare fiind la fel ca cealaltă până când dăm seama că au trecut săptămâni ca prin vis, cu dependența de creatori de conținut media sau de influenceri prin intermediul cărora să trăim experiențele sociale (creșterea semnificativă a unor platforme sociale precum Instagram, Twitch sau Tik Tok). Dar spațiul pe care Bo îl ocupă transcende doar pandemia, pentru el este un spațiu în care locuia încă de când s-a lansat, și anume Internetul (probabil cea mai solidă piesă din acest special fiind Welcome to the Internet).

Totul devine incredibil de real și de întunecat spre final, când Bo pare la capătul puterilor, stors complet de creativitate și de putere, o umbră a celui care era la început. Acesta recunoaște că s-a oprit din apariții live datorită deselor atacuri de panică pe care le suferea chiar și în timpul concertelor, iar anul 2020 trebuia să fie anul relansării sale după terapii îndelungate, an 2020 când s-a întâmplat cel mai amuzant lucru posibil. La final am devenit atât de investit în acest special, încât mă temeam pentru siguranța mentală a acestuia, lucru care doar dovedește abilitatea absolută a lui Bo de a te atrage în ceea ce face.

Cred că este una dintre cele mai semnificante producții care poate fi oricând folosită pentru a arăta cum poate suferi un om în timpul unui lockdown, experiență trăită de mai toată planeta în 2020.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.