Loading...
Con Air (1997)

Con Air (1997)

by Adrian Solomon, noiembrie 28, 2020

Recomandare – decent!

Gen: Acțiune
Regie: Simon West
Distribuție: Nicolas Cage, John Cusack, John Malkovich, Steve Buscemi, Ving Rhames, Colm Meaney, Mykelti Williamson, Rachel Ticotin
Durată: 1 h. 55 min.
Rating IMDB: 6.9

Despre: Proaspăt eliberat condiționat după ce a servit opt ani de pușcărie pentru că a ucis un om într-o altercație, fostul soldat Poe Cameron abia așteaptă să ajungă acasă la nevastă și copilul pe care încă nu l-a întâlnit. Dar spre surpriza lui, în avionul care îi transporta, se regăsesc o serie de criminali înrăiți, care au un plan să deturneze avionul și să evadeze, lucru care nu este pe placul lui Poe, care va face tot posibilul să îi oprească.

Rant: Pentru că nu de multă vreme am vorbit despre The Rock (filmul nu actorul), mi s-a făcut o poftă teribilă să revizitez filmele de acțiune ale lui Nic Cage din anii 90. Parcă blockbusterele de acțiune din acei ani au un feeling aparte, au un factor de distracție care parcă s-a pierdut pe undeva în timp, sau se prea poate să fie și nostalgia după niște vremuri demult apuse. Oricum ar fi, Con Air este cap-coadă o nebunie de film, nu doar datorită unui pas frenetic dar și datorită faptului că mereu pe ecran vei vedea fețe cunoscute, fiind una dintre cele mai solide distribuții pe care un film de acțiune a reușit să o strângă (practic, toți actorii care erau la modă în acel punct din timp – Cage, Malkovich, Cusack, Buscemi, Chapelle, Trejo, Rhames).

Avem ocazia să îl vedem pe Nic Cage în rol de soldat periculos, care după ce și-a scos nevasta la o cină romantică, a fost asaltat de niște necunoscuți și apărându-se prea bine, l-a omorât pe unul dintre ei drept pentru care a fost condamnat la pușcărie. Repede înainte opt ani și domnul Poe Cameron, căci așa îl cheamă pe protagonistul nostru, este proaspăt eliberat pe cauțiune și îmbarcat la bordul unui avion Con-Air (nume inspirat după transportorul aerian oficial al penitenciarelor americane) folosit pentru a transporta prizonieri. Însă la bordul acestui avion se află, alături de Poe al nostru, și o mână de criminali foarte periculoși conduși de Cyrus The Virus (Malkovich făcând un rol de zile mari dar și având aici cel mai tare nume auzit vreodată într-un film de acțiune) care o pun de o mică evadare. Și pentru că Poe nu vrea nimic mai mult decât să își întâlnească nevasta și fata pe care nu a văzut-o niciodată, el se apucă să lupte împotriva lor, încercând în același timp să își demonstreze nevinovăția față de forțele de ordine care îi urmăresc. Nu e cel mai strălucit scenariu dar reușește să livreze decorul perfect.

Și da, îmi dau seama că nostalgia mă împinge să îl laud (l-aș fi pus musai) dar mă abțin și îl recomand doar ca decent, curios fiind cum va fi perceput de generațiile mai tinere.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.