Loading...

Decision to Leave (aka. Heojil kyolshim) (2022)

by Adrian Solomon, noiembrie 15, 2022

Recomandare – musai!

Gen: Dramă, Crime, Thriller, Dragoste
Regie: Park Chan-wook
Distribuție: Park Hae-il, Tang Wei, Lee Jung-hyun, Go Kyung-pyo, Park Yong-woo, Jung Yi-seo
Durată: 2 h. 18 min.
Rating IMDB: 7.3

Despre: Detectivul Hae-joon investighează moartea unui alpinist care a căzut de pe un munte din apropierea orașului Busan. Văduva sa, o emigrantă chineză numită Seo-rae, pare a fi neafectată de pierdere, ba chiar poate puțin ușurată. Acest lucru duce la o investigație din partea detectivului, care se va transforma în obsesie pentru amândoi.

Rant: Thrillerul erotic pare a fi un gen muribund pentru că filmele foarte rar mai reușesc să ajungă la standardele impuse de Basic Instinct. Iată totuși că Park Chan-wook, geniul incontestabil care ne-a adus capodopere bizare precum Oldboy sau Sympathy for Lady Vengeance, și care a mai testat apele acestui tip de filme cu The Handmaiden, reușește să facă din Decision to Leave un thriller erotic, compus în parte dintr-un film romantic, parte dintr-un thriller neo-noir. Pentru fanii vechi ai acestui regizor, prima jumătate a filmului poate că li se va părea o abatere de la nebuniile mesmerizante pentru care acesta era cunoscut, aceasta având un rol expozitiv, funcționând ca un film din anii 80, cu polițistul căruia îi pică cu tronc o damă suspectă, pentru ca abia în a doua parte să fim reamintiți că vizionăm totuși un film semnat de Park Chan-wook.

Hae-joon este un detectiv sufocat de o grămadă de cazuri nerezolvate, un insomniac care se chinuie cu menținerea interesului pentru propria căsnicie, și care plutește prin viață. Investigând cazul unui individ care a fost găsit zdrobit în urma unei căzături fatale de pe un munte din apropierea Busanului, acesta dă peste suspecta principală, Seo-rae, văduva acestuia, iar brusc interesul pentru viață îi este reanimat. El o găsește pe Seo-rae fascinantă, și devine atras de persoana ei, de micile ei gesturi și ticuri, de îndrăzneala de care dă dovadă. Ea este chineză iar aici, Park se joacă cu un concept interesant și anume comunicarea, unul destul de subtil pe care probabil cei care nu vorbesc sau nu disting cele două limbi, nici măcar nu îl vor băga în seamă, cu toate că acesta constituie o caracteristică foarte importantă a lui Seo-rae.

Filmul este încărcat de simbolism și cu siguranță se pretează la mai multe vizionări. Heo-joon, implicându-se mult prea personal în acest caz, devine un om care nu vede bine lucrurile în ciuda avertismentului făcut de colegul acestuia, care o consideră pe Seo-rae drept principală suspectă, în timp ce Heo-joon o apără și îi oferă mereu alibiuri implauzibile. Acest lucru este simbolizat nu doar de ceața caracteristică orașului Busan și a munților de pe care a căzut victima, dar și prin picăturile de ochi pe care detectivul se bazează pentru a-și reîmprospăta viziunea încețoșată. Cinematografia filmului este de excepție, fiind una care cu siguranță va rămâne în memorie mult după ce filmul se va fi terminat.

Nu în ultimul rând trebuie lăudată prestația actoricească a celor doi protagoniști, în special Tang Wei, care ne acaparează atenția încă de la prima apariție. Ea ne comandă să îi sorbim fiecare mișcare și gest, asemenea detectivului care își pierde cumpătul în fața ei.

Decision to Leave este propunerea la Oscar pentru film străin a Coreei de Sud de anul acesta, o nominalizare bine meritată, Park Chan-wook cucerind deja Cannes-ul de anul acesta pentru cel mai bun regizor. Este o poveste de dragoste complexă, care arată cât de iraționale pot ajunge persoanele îndrăgostite, un film a cărui final își va rămâne sădit în minte.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.