Loading...

Die Hard (1988)

by Adrian Solomon, ianuarie 2, 2018

Recomandare – esențial!

Gen: Acțiune
Regie: John McTiernan
Distribuție:
Bruce Willis, Alan Rickman, Alexander Godunov, Bonnie Bedelia
Durată: 2 h. 12 min.
Rating IMDB: 8.2

Despre: John McClane, un polițist din New York, își vizitează nevasta și cele două fiice ale sale în ajunul Crăciunului, în speranța de a se împăca cu ea și de a redeveni o familie. El participă alături de ea la o petrecere ținută la sediul companiei japoneze pentru care lucrează. Festivitățile sunt întrerupte de un grup de teroriști care iau toți oamenii ostateci, mai puțin pe McClane, singurul care îi mai poate salva.

Rant: Sunt convins că foarte multă lume a văzut acest film, devenit un adevărat film clasic de sărbători, poate cel mai reprezentativ film pentru perioada Crăciunului. Chiar dacă a avut parte de vreo patru continuări, nici una nu a reușit să fie mai bună decât acest film. Considerat pe bună dreptate unul dintre cele mai bune filme de acțiune făcut vreodată, acesta a inspirat nenumărați imitatori.

Personajul interpretat cu atât aplomb de Bruce Willis, într-un rol pentru care parcă a fost născut să îl joace, John McClane reprezenta o schimbare imensă de direcție în ceea ce privește cum ar trebui să arate un personaj de acțiune. Până la el aveam o sumedenie de tipi musculoși, toți încercând să fie Stallone sau Arnold, dar odată cu introducerea lui McClane, a apărut un nou tip de erou de acțiune, coborât parcă din paginile romanelor noir, un polițist sarcastic și hârșâit, în continuă luptă cu un viciu sau altul, care era capabil să se descurce în orice situație, deseori ieșind destul de șifonat din ele dar victorios.

Să nu mai zic de Alan Rickman, în rol de debut, făcând aici un rol perfect în persoana lui Hans Gruber, liderul terorist.

Filmul rămâne memorabil pentru desele scene de acțiune care au rămas întipărite în memoria spectatorilor, nenumăratele citate spuse de McClane și multe alte elemente pe care vă invit să le (re)descoperiți, acest film funcționând și ca un drinking-game perfect.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.