Loading...

District B13 (aka. Banlieue 13) (2004)

by Adrian Solomon, ianuarie 20, 2023

Recomandare – musai!

Gen: Acțiune
Regie: Pierre Morel
Distribuție: David Belle, Cyril Raffaelli, Tony D’Amario, Larbi Naceri, Dany Verissimo
Durată: 1 h. 24 min.
Rating IMDB: 7.1

Despre: Leito, un locuitor inimos al rău famatului cartier 13 și mare specialist în ale artei parkour, face echipă cu un detectiv, Damien, pentru a opri o rachetă din a exploda și a distruge cartierul și tot ce în jurul său.

Rant: Ah, anii 2000 au reprezentat o eră frumoasă pentru filmele de acțiune franțuzești, iar cine altul decât eternul Luc Besson să valorifice tot ce ar fi atras tinerii spre sălile de cinema. După ce a făcut din Taxi o franciză cu reputație internațională, acesta și-a fixat obiectivul asupra unui curent nou care se manifesta în Franța acelor ani, și anume mișcarea parkour sau free-running (traceur). În centrul acesteia se afla David Belle, care a strâns în jurul său o seamă de indivizi talentați și cu pasiuni similare, inventând un mod nou de mișcare liberă. Ei s-au auto-denumit Yamakasi – un cuvânt de origine congoleză care înseamnă puternic în spirit, corp și minte și au stabilit o serie de reguli interne, ghidându-și principiile după codul Bushido al vechilor samurai, dar și luând inspirație din mișcările lui Jackie Chan și filozofia marțială a lui Bruce Lee. În urma unor diferențe de principii și valori, David Belle s-a despărțit de restul grupului, continuând să promoveze acest curent sub numele de parkour, pe când ceilalți l-au numit free-running, căruia i-au mai adăugat diferite elemente acrobatice. Și dacă despre Yamakasi am discutat în acest articol, azi o să discutăm despre filmul cu care David Belle a decis să promoveze fenomenul parkour.

Banlieu 13 s-a dovedit a fi o furtună perfectă, întrunind talentul acrobatic a lui David Belle, cu talentul unui maestru cascador, Cyril Raffaelli care nu doar că îl egalează pas cu pas dar aduce o adâncă cunoaștere a artelor marțiale, cu un scenariu încondeiat de Luc Besson. Scenariul e simplist dar ce a făcut din acesta un film cult sunt scenele de acțiune, incredibil de proaspete și inovative pentru acea vreme, combinate cu scenele de acțiune minuțios coregrafiate de Cyril (scene care aderă la filosofia estică de compune acțiune în film, cu cadre largi și camere nemișcate, care surprind bine acțiunea și reacțiunea loviturilor). Cu toate că există o variantă americanizată a filmului, cu regretatul Paul Walker acompaniat de același David Belle, prefer de infinit mai multe ori varianta franceză a acestui film.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.