Loading...

Eternals (2021)

by Adrian Solomon, noiembrie 5, 2021

Recomandare – decent!

Gen: MCU, Super-eroi, Aventură
Regie: Chloé Zhao
Distribuție: Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Don Lee, Harish Patel, Kit Harington, Salma Hayek, Angelina Jolie
Durată: 2 h. 37 min.
Rating IMDB: 6.4

Despre: The Eternals sunt o rasă de ființe nemuritoare, care au existat pe Pământ de mii de ani, protejând și ghidând umanitatea din umbră, ferindu-le de pericolul principal, o rasă de prădători numită The Deviants. Dar când o serie de revelații începe să le ridice semne de întrebare despre scopul și misiunea lor, odată cu re-apariția Devianților, crezuți de multă vreme dispăruți, The Eternals, răsfirați acum prin toate colțurile lumii, trebuie să se reunească și să pună împreună capăt pericolului iminent.

Rant: Vizionând Eternals, m-am simțit pe de o parte ca la oricare alt film Marvel care respecta formula și pașii cu care suntem deja obișnuiți. Pe de altă parte însă, grație regizoarei Chloé Zhao, Eternals are un feeling cu care filmele din MCU nu au fost asociate încă, are o latură sensibilă, o căldură aparte. Zhao vrea să spună o poveste despre un grup de personaje prinse într-un conflict îndelungat, care le-a marcat pe fiecare în mod diferit, însă se vede obligată să presare atâta informație suplimentară, să ni le prezinte pe fiecare în parte, încât rezultatul final nu doar că este foarte lung, dar te și pierde prin multitudinea de explicații.

Dacă ar fi să rezumăm pe scurt povestea, aceasta este una de tipul trebuie să reunim gașca despărțită din varii motive, pentru o ultimă bătălie a cărei miză este soarta umanității. Sau o altă zi la birou pentru oamenii de pe Pământ. Se fac nenumărate aluzii la evenimentele petrecute în alte filme, de la Snap-ul lui Thanos la cel a lui Tony, de la Thor și Asgard la întrebarea cine conduce acum Avengers-ii. Ba mai mult, într-un moment de obrăznicie, sunt incluse și două paralele la Superman și Batman – purtătorii stindardului DC.

Dar cine sunt acești Eternals? Ei sunt niște ființe imortale, sosite pe Pământ sub îndrumarea unei mega-ființe numite Celestial, responsabil pentru creerea universului. Misiunea lor era de a proteja umanitatea de o specie prădătoare numită Deviants, care țintea planetele populate de ființe inteligente. Fiind sub ordin strict de a nu se implica în afacerile umanității decât dacă era vorba despre atacuri ale acestor Deviants, Eternals au petrecut șapte mii de ani, urmărind din ascuns evoluția speciei umane, ocazional mai dându-i un brânci evolutiv, rapid sancționat de conducătoarea Ajak. Fiind zece la număr, avem astfel o echipă solidă de personaje cu care trebuie să ne familiarizăm, lucru mereu greu de făcut în cadrul unui singur film, cu toate că Zhao a încercat să facă acest lucru cât a putut mai bine și, ajutată de talentul actoricesc masiv al celor implicați, cred că a și reușit.

Este și cea mai diversă și inclusivă distribuție din orice film văzut în acest an și anume: Ajak, liderul echipei și capabilă de vindecare instantă (interpretată de Salma Hayek, reprezentata comunității latino), Sersi, capabilă de a manipula structura atomică a obiectelor inanimate și cea care prezintă cea mai mare compasiune pentru umanitate, și, Ghilgamesh – cel mai puternic Eternal (comunitatea asiatică este reprezentată de Gemma Chan care nu e la primul rol în MCU, ea mai apărând într-un rol secundar și în Captain Marvel, și Don Lee, așa cum a ales Ma Dong-seok să fie cunoscut în Statele Unite – cunoscut fanilor din Train to Busan – el fiind și primul actor de origine coreeană ce interpretează un super-erou), Ikaris, capabil de zbor și de a crea raze ucigătoare din ochi, Thena, maestră a armelor, capabilă să producă orice fel de armă din pură energie cosmică și Druig, manipulatorul de minți (Richard Madden unul dintre cei doi frați Stark din Game of Thrones prezenți în acest film, Angelina Jolie și înfricoșătorul Barry Keoghan, responsabili pentru reprezentarea caucazienilor), Kingo, e capabil de a proiecta energie cosmică din mâini și care și-a găsit talentul pentru filmele Bollywood (comediantul Kumail Nanjiani care reprezintă comunitatea pakistană/indiană și care efectiv și-a transformat corpul în vederea acestor filmări), Sprite, singura prinsă în corp de copil, capabilă de a proiecta iluzii, dar care tânjește la experiențele de adult (Lia McHugh care bănuiesc că reprezintă…androginii și roșcații?), rapida Makkari, primul erou surd (Lauren Ridloff) și nu în ultimul rând, excepționalul Brian Tyree Henry care îl joacă pe Phastos – cel mai inteligent Eternal, capabil de orice invenție, responsabil pentru a bifa două căsuțe extrem de importante, nu e doar negru, este și gay!

Relațiile interpersonale dintre aceștia sunt bine conturate, înțelegem relația dintre Sersi și Ikaris, relație pusă mereu pe modul – este complicat, cu ea foarte inimoasă și deschisă și cu el extrem de alienat și rece, în timp ce Ajak emană o căldură maternă aparte, ea având grijă mereu de echipa ei, simpatizăm cu problemele mentale ale lui Thena și cu relația extrem de caldă și afabilă dintre ea și un înduioșător gigant protectiv care este Gilgamesh, Kingo este extrem de amuzant, în special datorită valetului său Karun. Filmul face tot posibilul să ne facă să le înțelegem statutul mintal al eroilor, atunci când vor fi confruntați cu dilema morală a deciziei pe care sunt forțați să o ia la una din conjuncturile critice ale peliculei.

Eternals este o peliculă aparte, consemnând o grămadă de prime lucruri pentru universul MCU, de la prima scenă de amor, la primul sărut gay, la distribuția care bifează toată paleta incluzionismului. Chloe Zhao ne aduce totuși un film frumos, cu neașteptate momente de căldură sufletească, cu peisaje superbe și cadre largi, făcute parcă pentru a te pierde în ele. Dar pentru că este în primul și primul rând un film Marvel, primează expoziția și scenele de acțiune, bine făcute cu toate că majoritatea sunt CGI, precum și plasarea unor noi direcții narative pe care filmele viitoare din MCU o vor apuca, inclusiv câteva personaje surpriză care vor juca roluri importante în filmele ce vor veni.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.