Loading...

Extraction (2020)

by Adrian Solomon, aprilie 27, 2020

Recomandare – decent!

Gen: Acțiune
Regie: Sam Hargrave
Distribuție: Chris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswal, Randeep Hooda, Priyanshu Painyuli, Golshifteh Farahani, Pankaj Tripathi, Suraj Rikame, David Harbour
Durată: 1 h. 56 min.
Rating IMDB: 6.7

Despre: Tyler Rake, un mercenar profesionist, este recrutat pentru a-l salva pe Ovi Mahajan, fiul unui notoriu mafiot indian, din mâinile rivalului acestuia, Amir Asif. Ce se anunță de la bun început a fi o misiune extrem de dificilă, devine de-a dreptul una sinucigașă atunci când echipa este trădată iar Tyler se va găsi de unul singur, fără suport, în Dhaka, orașul controlat în întregime de Amir.

Rant: Sam Hargrave, fost cascador și coordonator de cascadorii, debutează cu Extraction în calitate de regizor, fiind sprijinit și de amicii săi și frecvenți colaboratori, frații Russo, prezenți aici în calitate de producători și scenariști. Alături de ei, din universul Marvel se mai coboară Thor – Chris Hemsworth, dornic să facă un rol diferit, deosebit de intens fizic, de om de acțiune bântuit de fantomele trecutului care se dedică, poate un pic prea mult, misiunilor la care ia parte. Tyler Rake (Greblă – nume predestinat, nici tu te miri când folosește această ustensilă să ia maul la niște fraieri în cel mai brutal mod posibil) este un om posedat de fantomele trecutului său, care tratează fiecare misiune cu aceeași intensitate maximă, încât nu e de mirare că trupul său funcționează în mare parte pe bază de alcool și pumni întregi de medicamente. El se vede angrenat într-o misiune deosebit de periculoasă dar foarte profitabilă, în care el va trebui să se infiltreze într-un oraș corupt, controlat în întregime de un traficant de droguri, de unde să extragă și să aducă în siguranță pe copilul rivalului acestui mafiot. Și ca de obicei, lucrurile merg bine până ce nu mai merg, punctul invariabil în care echipa e trădată și rahatul lovește cu putere proverbialul ventilator (dacă-mi e permisă traducerea și adaptarea unei vechi zicale englezești). De aici încolo acțiunea capătă cote tot mai ridicate de intensitate, de la polițiști, la armată, la gangsteri și până la copii străzii, toți căutându-i pe cei doi fugitivi.

Scenele de acțiune sunt impecabil executate, piesa de rezistență fiind clar acțiunea de la mijlocul filmului, executată cu mult bun gust într-un one-shot care te lasă fără respirație, dar care știe să se retragă la timp și să nu te copleșească. Violența acestor scene este la o cotă ridicată, deja specifică filmelor de acțiune Netflix, dar care pe mine personal nu m-a deranjat. Îmi place folosirea scenelor de gun-fu, duse la rang de artă de seria John Wick, dar și acceptarea existenței vestelor kevlar, inamicii nefiind răpuși mereu dintr-un singur foc, acest lucru deschizând portița unor set-upuri inovative. Distribuția este și ea destul de bună, Chris Hemsworth schimbând ciocanul lui Thor cu o pușcă automată pe care o mânuiește cu mare precizie, dar fiind aproape complet lipsit de hazul șarmantului zeu. Mă bucură nespus prezența lui David Harbour, un actor talentat care pare a fi pe un trend ascendent, cu toate că villan-ul filmului, Amir, este foarte uni-dimensional, exprimând prea puțină personalitate. Filmul e salvat la partea de dramă de explorarea relației dintre Ovi și Tyler, care începe de la un dialog : – Ai încredere în mine? – Nu, moment succedat de aruncarea lui Ovi de pe un acoperiș pe altul, și se termină cu un Tyler în lacrimi deschizându-și sufletul tânărului băiat.

Extraction se dovedește în cele din urmă a fi un film decent spre bun, care ia un clișeu și nu îl inovează dar îl șlefuiește bine, presară o doză generoasă de violență peste o tonă de acțiune și ni-l servește la cald. singura problemă pe care aș putea să o am cu filmul, este că acesta prezintă din nou un salvator alb care seceră lanuri întregi de răi de culoare, totul culminând cu scena când, agresat fiind de niște puradei cu cuțite și kalashuri, Tyler le aplică acestora o mama de bătaie pe care nu cred că am mai întâlnit-o vreodată prin filmele de buget. Și da, mă refer la un adult cu constituția unui Adonis modern, care aplică o corecție deosebit de brutală unor minori de culoare și nu știu zău ce mesaj o să iau de aici.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.