Loading...
Isle of Dogs (2018)

Isle of Dogs (2018)

by Adrian Solomon, iulie 29, 2018

Recomandare – musai!

Gen: Animație
Regie: Wes Anderson
Distribuție: Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum, Bob Balaban, Kunichi Nomura, Ken Watanabe, Greta Gerwig, Frances McDormand, Fisher Stevens, Nijiro Murakami, Harvey Keitel, Koyu Rankin, Liev Schreiber, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Akira Ito, Akira Takayama, F. Murray Abraham
Durată: 1 h. 41 min.
Rating IMDB: 7.9

Despre: Orașul Megasaki a fost infestat cu gripă canină iar primarul Kobayashi decide ca toți câinii să fie transportați pe o insulă alăturată numită și Thrash Island. Băiatul de 12 ani, Atari, decide să plece de unul singur pentru a-și recupera câinele-bodyguard, Spots. Ajuns pe insulă, acesta se împrietenește cu 5 câini, alături de care pleacă în căutarea lui Spots.

Rant: Despre Wes Anderson am vorbit într-un articol dedicat doar lui așa că despre el nu prea pot să mai adaug prea multe. Știm că este nebun după simetrie, că are o pasiune ascunsă pentru talentul lui Bill Murray sau că iubește să lucreze cam cu același grup de actori sau că toate producțiile sale au o calitate feerică aparte. Isle of Dogs nu este prima sa incursiune pe teritoriul animației, având la bord The Fantastic Mr. Fox. La fel și în acest caz, este vorba despre o animație stop-motion, în care Wes Anderson a reușit să îngrămădească absolut toate chichițele sale pentru care îl iubim și îl apreciem. Dar poate că pe alocuri este prea mult deoarece, la un anumit moment, filmul parcă începe să tărăgăneze, și să … plictisească. Dar uiți repede de asta pentru că, cu toate că povestea odată ajunsă pe insulă simți că ar fi fost improvizată pe parcurs, cadrele prin care te poartă dar și personajele întâlnite emană o calitate tipică acestui fantastic regizor.

Distribuția este incredibilă dar poate prea stufoasă încât pe alocuri parcă Bill Murray se pierde iar când maestrul se pierde în mulțime, ceva e putred în Danemarca…sau pe insula câinilor. Cvintetul canin care îl însoțește pe Atari este format din Chief, un maidanez spurcat cu un trecut întunecat, care mușcă!, interpretat de Brian Cranston, Duke, un câine pasionat de bârfă care în mod surprinzător, este la curent cu mai toate noutățile, interpretat de un Jeff Goldblum în mare vervă, Rex (Edward Norton), un câine neurotic și extrem de nesigur, care are un obicei de a supune toate acțiunile haitei la vot, King (Bob Balaban) și Boss (Bill Murray). Filmul prezintă un bizar melanj de japoneză și engleză iar tot ce era în japoneză (în mod voit sau nu) nu era tradus. Astfel, filmul reușește să te facă părtaș alături de câini, în înțelegerea și discutarea unei culturi străine, dar ne face și să ne asociem mai bine cu patrupezii. Până la urmă, filmul este și un mic omagiu adus celui mai bun prieten al omului, în el Wes parcă rectificând toate crimele și violențele comise de-a lungul filmelor sale, îndreptate către săracii câini (este bine cunoscut că în aproape toate filmele sale un câine mereu are de suferit fie o moarte subită fie o violență gratuită).

Isle of Dogs este un film tipic lui Wes, un regizor care reușește să găsească frumusețe chiar și în cele mai nebănuite locuri, cum ar fi o insulă acoperită totalmente de gunoi, dar care oferă niște cadre magice fie că vorbim despre un teren de golf sau de o căbănuță făcute din sticle colorate de sake.

E un film musai pentru fanii lui Wes, dar în rest este un film ciudățel, nefiind destinat parcă nici adulților dar nici copiilor, cu toate astea, toți se pot bucura de câte ceva din el.

Recomandări regizori: Wes Anderson

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.