Loading...
Unbreakable (2000)

Unbreakable (2000)

by Adrian Solomon, ianuarie 6, 2019

Recomandare – musai!

Gen: Thriller
Regie: M. Night Shyamalan
Distribuție:
Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Robin Wright Penn, Spencer Treat Clark, Charlayne Woodard
Durată: 1 h. 46 min.
Rating IMDB: 7.3

Despre: Agentul de securitate David Dunn este singurul supraviețuitor al unui groaznic accident feroviar în care și-au pierdut viața aproape toți pasagerii. Faptul că a scăpat nevătămat ridică multe semne de întrebare dar și stârnește curiozitatea unui proprietar al unei galerii de benzi desenate, care bănuiește că David ar putea avea super-puteri.

Rant: M. Night Shymalan este unul dintre cei mai polarizanți regizori existenți la Hollywood. El a început cu The Sixth Sense și Unbreakable, în urma cărora era considerat a fi un geniu al stilului thriller, întocmai idolului său pe care îl emula cu fiecare ocazie – Alfred Hitchcock. A urmat apoi un al treilea film, Signs, care urma să fie foarte profetic pentru cariera sa. Jumătate din el păstra acel licăr de geniu de care dăduse dovadă până atunci, pentru ca a doua jumătate să fie o prostie indescriptibilă, întocmai ca filmele pe care urma să le facă. Norocul lui e că în ultimii ani a început să se redreseze, după The Visit și în special grație mega-succesului Split, un sequel tematic al filmului de față – Unbreakable. Din păcate, la vremea aceea, din dorința de a valorifica succesul avut de The Sixth Sense, studiourile Touchstone au promovat Unbreakable ca fiind un thriller psihologic, în ciuda dorinței exprese a lui M. Night ca acesta să fie un comic-book movie.

Filmul este privit ca o deconstrucție a genului de filme cu super-eroi, fiind creat de M. Night cu Bruce Willis și Samuel Jackson în minte, pentru rolurile principale. Nici nu e de mirare ușurința cu care cei doi își intră în rol, Willis făcând unul dintre cele mai iconice roluri ale sale, fiind completat perfect de Jackson. Chiar dacă nu are același suspans sau plot-twist ca și The Sixth Sense, Unbreakable meditează asupra dihotomiei rău/bine, și cum acestea nu pot exista unul fără celălalt, întrebuințând două personaje memorabile, pe care vom avea în curând ocazia să le revedem în Glass, filmul ce va completa această trilogie.

Așa că în așteptarea peliculei care va completa trilogia intitulată ”Eastrail 177”, propun spre vizionare sau revizionare această capodoperă, un film considerat de foarte mulți ca cel mai bun al regizorului.

2 Comments


  • Catalin
   Replay Cancel Replay
  • ianuarie 6, 2019

  Bun la vremea lui si cred ca imbatraneste bine, un "comic book movie" cu o abordare proprie care merge vazut si acum, cand Hollywood-ul e suprasaturat cu eroi de comics. Rolul principal ii vine manusa lui Bruce Willis.

  • Couldn't agree more.

Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.