Loading...

Licorice Pizza (2021)

by Adrian Solomon, martie 25, 2022

Recomandare – musai!

Gen: Comedie, Dramă, Coming-of-age
Regie: Paul Thomas Anderson
Distribuție: Alana Haim, Cooper Hoffman, Sean Penn, Tom Waits, Bradley Cooper, Benny Safdie
Durată: 2 h. 13 min.
Rating IMDB: 7.3

Despre: Greg Valentine și Alana Kane se întâlnesc iar între ei se simte un fior de dragoste la prima vedere. Cu toate că diferența de vârstă dintre ei este mare, Alana nu poate fi decât curioasă de vivacitatea și exuberanța tânărului, acceptând să ia parte la diversele sale scheme de afaceri. Împreună cei doi vor naviga capcanele adolescenței, într-o vară toridă din 1973.

Rant: Paul Thomas Anderson este la ora actuală unul dintre cei mai bine cunoscuți regizori de la Hollywood iar Licorice Pizza este propria sa scrisoare de dragoste față de vremurile demult apuse dar atât de prețioase oricărui om, propria-i copilărie. În sine, filmul este un proiect de familie, apărând aici copii, tați, bunici și mămici ai multor dintre colaboratorii săi foști sau actuali, ba chiar și întregi familii (atât cea a actriței principale cât și propria-i familie). Avem câteva cameouri nebune, o cinematografie spectaculoasă, un soundtrack efervescent dar și o recreere impecabilă a San Fernando Valley circa anii 70 (locația sa preferată în care majoritatea filmelor sale sunt setate) așa că nu e de mirare că Academia i-a tras cu ochiul în acest an, propunând filmul pentru diverse premii.

PTA se descurcă de minune cu relația centrală a filmului, dintre un adolescent și o adultă, făcându-l pe acesta să pară mult mai matur decât este, prin felul său de a fi și de a interacționa cu cei din jur, adulții mereu acordându-i acestuia respect. Astfel, cei doi se întâlnesc întâmplător în momentul când Alana lucra pentru o companie ce făcea poze pentru albumele școlare anuale, aceștia lucrând la școala unde era Greg. Acesta se îndrăgostește instant de Alana, invitând-o la cină și începând să cultive cu aceasta o relație relativ platonică, în ciuda frecventelor tentative stângace de a flirta. El are o mie și una idei de afaceri și nu ezită să le pună în practică, având mereu suportul celor din jur, lucru pe care Alana începe să îl găsească dezarmant, cedând până la urmă și intrând în parteneriat cu acesta.

Jocul actoricesc al duo-ului principal este fantastic, în special pentru doi debutanți. Alana Haim este o viitoare vedetă, tipa are acel „it” factor care o va duce departe iar băiatul regretatului și deseori asociatului lui PTA, Philip Seymour Hoffman, ne arată că a moștenit talentul și carisma tatălui său, cu toate că este o prezență infecțioasă, un farmec băiețesc aparte. Surprizele vin și din partea a câtorva cameouri fantastice, în special a lui Sean Penn sau Bradley Cooper care efectiv fură scenele în care apare.

Cu toate astea, aș îndrăzni să spun că filmul nu va fi pentru toată lumea, nefiind deloc unul focusat pe un anumit scenariu, mai preocupat parcă a spune o serie de anecdote. De asemenea, nu știi mai defel unde vrea filmul să te ducă cu povestea sa. E film de dragoste dulceag, dar de câteva ori pe parcursul lui simți că lucrurile pot să ia o turnură urâtă. Îi acord totuși un musai soft în special pentru motivele pozitive listate mai sus.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.