Loading...

Lovecraft Country (2020- )

by Adrian Solomon, septembrie 8, 2020

Recomandare – decent!

Gen: Aventură, Horror, Dramă
Distribuție: Jurnee Smollett, Jonathan Majors, Aunjanue Ellis, Courtney B. Vance, Wunmi Mosaku, Abbey Lee, Jamie Chung, Jada Harris, Michael K. Williams
Nr. sezoane: 1
Nr. Episoade: 10
Durată episod: ~60 min.
Statut: serial în desfășurare
Rating IMDB: 7.1

Despre: Atticus Freeman, un tânăr proaspăt întors din Război, pornește într-o drumeție de găsire a tatălui său, alături de unchiul George și amica sa Letitia, de-a lungul unei Americi unde monștrii produși de ura rasială se împletesc cu o teroare străveche.

Rant: Iată că HBO ne-a adus pe finalul verii un serial cu pedigree, produs de J. J. Abrams și Jordan Peele. Este o aventură horror, care plătește tribut creației fantasy a lui H. P. Lovecraft (de unde și titlul serialului) dar care și evocă perioada întunecată a Statelor Unite, vizitate în timpul legilor Jim Crow, legi care încurajau actele de discriminare rasială.

Ar fi ușor să acuzi serialul că a fost lansat special într-o perioadă în care ostilitățile polițienești la adresa oamenilor de culoare au adus țara la un punct de fierbere maxim, o perioadă în care mișcarea BLM este mai relevantă ca niciodată, profitând astfel de popularitatea subiectului și de promovarea idealurilor luptei contra rasism, dar de la bun început, filmul își trasează propriile linii pe care va păși, ancorându-se într-o aventură fantastică, în care protagoniștii noștri vor fi nevoiți să facă față nu doar răutății și cruzimii oamenilor de rând, dar și unor elemente nelumești, reprezentate de diverși monștrii, fantome sau cultiști posedați (cu toate că la final te vei întreba care monstru este mai de temut). Îmi face plăcere să văd că Peele dă o lecție generației woke, nepredicând ura față de oamenii importanți ai vremii, care deși erau rasiști, au avut o contribuție importantă în anumite domenii, în cazul de față Lovecraft, un geniu literar care a influențat nenumărați scriitori prin operele sale, dar care era un rasist și homofob.

În centrul poveștii îl avem pe Atticus Freeman, un soldat tânăr, proaspăt revenit din război, care a primit o scrisoare criptică de la tatăl său înstrăinat, care îl încuraja să vină să îl caute. Alături de el îl avem pe unchiul George, un negru școlit și citit, care se ocupa de compunerea unui Green Book – acele ghiduri turistice faimoase adresate exclusiv populației de culoare, dar și pe Leti, o prietenă din copilărie a lui Atticus, actualmente fără ocupație. Pornind în căutarea tatălui lui Atticus, aceștia se văd nevoiți a străbate mai multe state neprietenoase cu oamenii de culoare. Doar că drumul se va dovedi și mai anevoios atunci când vor fi atacați de monștri oribili și cultiști dubioși. Bine ați venit în Lovecraft Country, unde nimic nu este ce pare a fi, iar misterele supranaturale îi așteaptă pe protagoniști la tot pasul.

Lovecraft Country ține ridicat standardul calitativ al HBO, prezentarea fiind aproape ireproșabilă, iar jocul actoricesc al lui Jurnee Smollett (Birds of Prey) și Johnatan Majors (Da 5 Bloods) este fără de cusur, între cei doi existând o chimie aparte. Ba mai mult, Jurnee pare a fi o  scream-queen de calibru, reușind prin mici expresii, să dea un aer bântuit, speriat, dar niciodată dezarmat, personajului pe care îl interpretează. Singurele slăbiciuni ale serialului, ar fi deasa detașare de povestea principală, dând serialului un ușor ritm tărăgănat și o coloană sonoră care nu se potrivește decorului creat.

Cu patru episoade la activ, Lovecraft Country este un motiv pentru abonații HBO și amatorii de horror să aștepte cu interes serile de duminică.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.