Loading...

She Said (2022)

by Adrian Solomon, noiembrie 26, 2022

Recomandare – musai!

Gen: Dramă, Biografic
Regie: Maria Schrader
Distribuție: Carey Mulligan, Zoe Kazan, Patricia Clarkson, Andre Braugher, Jennifer Ehle, Samantha Morton, Ashley Judd
Durată: 2 h. 09 min.
Rating IMDB: 7.2

Despre: Filmul urmărește investigația a două reportere de la The New York Times, respectiv Jodi Kantor și Megan Twohey, investigație care a scos la lumină multiple cazuri de abuz și violență perpetuate împotriva femeilor de-a lungul timpului de faimosul producător american Harvey Weinstein.

Rant: Filmul este o lucrare biografică ce adaptează cartea scrisă de cele două protagoniste, Kantor și Twohey, carte care detaliază procesul investigativ dus de cele două în scoaterea la lumină a comportamentului abuziv și eventuala condamnare a producătorului american Harvey Weinstein, articol care de-asemenea a stârnit ampla mișcare de protest #metoo, în care un număr impresionant de femei au înaintat diverse acuze împotriva unor oameni care erau de neatins până în acel moment.

She Said (un subtil joc de cuvinte care de obicei însoțește orice informație percepută ca zvon) detaliază, în stil Spotlight, întreg procesul investigativ, fiind ca un soi de odă adusă muncii și dedicației acestor persoane pentru a scoate adevărul la lumină. În centrul narațiunii sunt cele două jurnaliste, Twohey este proaspăt mămică care suferă de sindrom post-partum și care în trecut l-a luat în colimator pe Donald Trump pentru un comportament inadecvat față de femei. Kantor este mamă a trei copii, ea fiind și cea care inițiază investigația în care o cooptează pe Twohey atunci când ajunge într-un punct mort cu pistele sale. Dar spre deosebire de alte filme recente care s-ar grăbi să delimiteze taberele în femei – bine / bărbați – rău, She Said face un efort suplimentar pentru a prezenta și persoanele care le susțin pe cele două, pe de o parte soții lor care deseori au grijă de copii atunci când cazul le cere să plece în alte orașe, pe de altă parte – cercul strâns de editori, care deseori le protejează pe cele două ca acestea să vină cu cel mai bun și mai autentic articol. Scenele cu Harvey reprezintă adesea un punct de atracție al filmului, în special contrastul pe care acestea le oferă față de mărturiile sobre și năucitoare ale victimelor acestuia.

Ambele Mulligan și Kazan strălucesc în acest ansamblu, acestea dând acel strat suplimentar de emoție de care filmul avea nevoie. Cu siguranță o să auzim de acest titlu în cursa pentru Oscarurile din acest an, She Said fiind o dramă tulburătoare prin care mii și mii de femeie au trecut și probabil o să mai treacă, în ciuda avansurilor făcute în ce privește protejarea acestora la locul de muncă sau în societate.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.