Loading...

Spencer (2021)

by Adrian Solomon, martie 17, 2022

Recomandare – decent!

Gen: Dramă, Psihologic, Ficțiune istorică
Regie: Pablo Larraín
Distribuție: Kristen Stewart, Timothy Spall, Jack Farthing, Sean Harris, Sally Hawkins
Durată: 1 h. 57 min.
Rating IMDB: 6.7

Despre: În timpul vacanței de Crăciun petrecută la conacul Sandringham din Norfolk, prințesa Diana, bântuită de fantomele trecutului, de necazurile din mariaj dar și de problemele sale mentale, face greaua decizie de a se despărți de Prințul Charles și de a părăsi familia regală.

Rant: Spencer este un film ciudat, art-house, o combinație de ficțiune istorică cu horror psihologic. Mai presus de toate este o metaforă a acelor zile, în care o prințesă Diana din ce în ce mai chinuită de problemele sale mentale dar și de ostracizarea și presiunile necontenite puse de familia regală, încearcă să găsească calea de a păsări pe Charles și de a lăsa familia regală în urmă. Filmul reprezintă proba de maturitate a lui Kristen Stewart, care, asemenea lui Robert Pattinson, a fost lovită de blestemul Twilight care i-a deturnat pentru mulți ani cariera, transformând-o într-o memă, o glumă a internetului. Și cum altcumva poate a-și anunța reușita decât printr-o binevenită nominalizare la Oscar pentru cel mai bun rol feminin, nominalizarea venită datorită rolului deosebit făcut de aceasta în titlul de față. Că va câștiga sau nu marele premiu, rămâne de văzut, oricum aceasta face un adevărat tur de forță într-un film deloc prietenos cu spectatorii.

Spencer, numele de fată al prințesei, ales pentru a simboliza detașarea ei de destinul familiei regale, este un film cu un pas bizar, deseori halucinant. Dacă dorești o lecție de istorie nu o vei găsi prin prisma acestui film, obsedat mai degrabă de a prezenta evenimentele ca o fabulă modernă care are tangențial legătură cu realitatea. Conacul Sandrigham pare adesea coborât din paginile lui Stephen King, șederea Dianei fiind deseori ca un lung vis febril, un coșmar neîntrerupt.

Filmul nu s-a bucurat de succes nici la box-office, singurul lucru deosebit fiind, așa cum am spus, prestația magică a lui Kristen, o actriță care pare a-și fi schimbat destinul.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.