Recomandare – decent!
Gen: S.F., Aventură, Acțiune, Antologie
Studio: Production I.G, Kinema Citrus, Kamikaze Douga, Trigger, Studio Colorido, Geno Studio, Science SARU
Nr. sezoane: 1
Nr. Episoade: 9
Durată episod: 15-20 min.
Statut: serie completă
Rating MyAnimeList: 7.45
Despre: Nouă povești diferite, amplasate în universul Star Wars și aduse la viață de șapte dintre cei mai talentați creatori de anime la ora actuală.
Rant: De când cu platforma de streaming Disney+, Disney și-a pus serios la treabă toate studiourile din ogradă, iar acestea scot conținut nou la foc automat. Printre fruntași se numără franchiza Star Wars, care iată că vine acum cu 2 întrebări: Îți place Star Wars? Dar animeurile? Este prima dată când cele două lumi se contopesc, iar rezultatul este … hai să îi zicem interesant.
Avem de a face cu nouă scurt metraje, care diferă ca lungime sau stil grafic, fiecare fiind produs de către un alt studio. Diferă și calitatea poveștii de la mediocru la „mi-aș dori să văd un film sau o serie bazată pe acest episod”. Dar dacă stăm bine și ne gândim, una din cele mai mari surse de inspirație ale lui George Lucas în ce privește Star Wars, a fost clasicul lui Akira Kurosawa – Seven Samurai, așa că mediu animat nipon pare a fi cea mai bună cale de a face ca cele două lumi să coexiste. Și nicăieri nu o să avem un exemplu mai bun despre cum ar fi arătat combinația Star Wars / Seven Samurai, decât în chiar primul scurt metraj al antologiei, intitulat The Duel. Acesta ne prezintă o planetă stilizată ca o Japonie feudală, cu un mic sătuleț terorizat de un grup de bandiți conduși de un lider misterios. Un aventurier acompaniat de droidul său, este singurul capabil să le facă față acestora, urmând un duel pe viață și pe moarte între doi oameni extrem de îndemânateci. Grafica este un adevărat festin vizual, personal pot să zic cu mâna pe inimă că nu am mai văzut de multă vreme ceva atât de original.
Din păcate urmează o „bombă”, care dă ca nuca în perete și arată că Star Wars nu funcționează chiar cu orice poveste. Tatooine Rhapsody are în prim plan o trupă de rock, care ajunge să susțină un concert în fața lui Jabba the Hut. Un pic de fan service prin aparițiile unor personaje consacrate și cam atât despre acest episod, probabil printre cele mai slabe din această colecție.
The Twins dă animeul la 11, fiind produs de inegalabilul Studio Trigger, specializat în secvențe de acțiune over the top (doar gândiți-vă la Kill la Kill sau FLCL) și ne prezintă doi gemeni aflați într-o încleștare mortală în spațiu, cocoțați pe fuzelajul a două crucișătoare imperiale, obiectul disputei reprezentându-l un mega-cristal Kyber. Nu știu de ce nu mai puțin de 6 dintre poveștile din această colecție au ca obiect central un astfel de cristal.
The Village Bride beneficiază de o grafică plăcută dar reciclează câteva din temele folosite și în alte episoade (comuniunea om natură, imperiul rău distruge tot, eroii Jedi care salvează situația în ultima secundă).
The Ninth Jedi este un episod excepțional creat de Production I. G. (poate cel mai cu ștaif studio din cele care au contribuit la această serie), care are și o intrigă captivantă dar și personaje memorabile. La mulți ani după ce Ordinul Jedi a dispărut aproape în întregime, conducătorul unei planete invită o mână de foști cavaleri Jedi, pentru a le oferi acestora lightsabers, a căror design aproape că a dispărut și el. Dar între ei se pare că s-a strecurat și un trădător care vizează să pună mâna pe acele săbii. Animația susține foarte bine povestea, una dinamică și plină de acțiune, care ne oferă o serie de dueluri interesante și o răsturnare spectaculoasă de situație.
TO-B1 este un alt episod a cărei grafică evocă stilul anilor 70. Animația e fluidă dar povestea nu prea are sens și nu înțeleg cum un droid poate să folosească Forța, plus că MacGuffinul episodului este din nou un cristal kyber.
The Elder este dozat perfect și ne oferă un nou duel între doi maeștrii ai Forței, de data asta cel interesant fiind cel Sith, un bătrân ancestral care folosește o pereche de cuțite în loc de clasica sabie. Unde mai pui că vocile lor englezești sunt asigurate de David Harbour și legendarul James Hong, și ai unul dintre cele mai bune episoade ale seriei.
Lop and Ochō are singurul păcat că în loc să vină cu una dintre rasele interesante și stabilite ale universului Star Wars, o transformă pe una din protagoniste într-un iepure furry. Povestea însă este una bună iar stilul grafic este absolut fabulos. Iar Akakiri ne oferă o mică doză de pervertire Sith, fiind un episod per total interesant.
Star Wars: Visions este o serie decentă cu plusuri și minusuri, care ocazional are momente de sclipire, dar și momente de mediocritate, animația fiind în general de la bună în sus, dar care suferă la capitolul poveste și de ce nu, repetivitatea temelor. Pentru fanii noi care acum doresc să se apuce de Star Wars, nu aș zice că este cel mai bun entry-point în acest univers, pentru fanii vechi, o să existe câteva chestiuni care o să vă provoace nervi, serialul pretându-se cel mai bine pe fanii anime.
No Comments