Loading...
The Blair Witch Project (1999)

The Blair Witch Project (1999)

by Adrian Solomon, octombrie 31, 2020

Recomandare – decent!

Gen: Horror, Supranatural
Regie: Daniel Myrick, Eduardo Sánchez
Distribuție: Heather Donahue, Michael C. Williams, Joshua Leonard
Durată: 1 h. 21 min.
Rating IMDB: 6.5

Despre: Trei studenți la film dispar în timp ce filmează un documentar despre o legendă locală numită Blair Witch. După un an, echipamentul lor este recuperat și imaginile surprinse de ei vor șoca întreaga lume.

Rant: Grație unei campanii ingenioase de auto-promovare, The Blair Witch Project a devenit peste noapte o senzație globală, fiind unul dintre cele mai profitabile filme indie făcute vreodată (cu un box office global de 250 milioane dolari pentru un buget vehiculat între 200 și 500 mii de dolari). Daniel Myrick și Eduardo Sánchez au reușit să facă din nou populare filmele found-footage (în stil Canibal Holocaust, din care se și inspiră), și insistând că ceea ce au prezentat ei sunt fapte reale, automat au creat un buzz în rândul cinefililor, lucru care a dus și la popularizarea pe cale orală a acestui film.

Faptul că actorii au același nume atât în realitate cât și în film, adâncesc realismul peliculei. Aceasta mizează pe o idee extrem de simplă, frica primală, de necunoscut, de întuneric, este infinit mai puternică decât frica generată de un individ care fugărește protagoniștii cu o secure prin codrii. Filmând totul de mână, într-un anotimp răcoros, cu culorile tomnatice ale unei naturi dezolante folosite drept fundal, fără efecte speciale și ecrane verzi, cei doi creatori smulg și ultima picătură din resursele tehnice aflate la dispoziție.

Astfel noi urmărim povestea a trei studenți la filme, care decid să filmeze un documentar despre o legendă locală, vrăjitoarea din ținutul Blair. Filmul ne zice foarte multe lucruri fără a ține prelegeri sofisticate. Din simple interviuri aflăm că pe vremuri s-au întâmplat lucruri nasoale prin acea zonă, copii dispăruți și găsiți morți sau pierduți pe vecie, multe din povești indicând o prezență malefică în acei codrii. Dar în același timp, aceste interviuri sună ca fabule locale de speriat copii, fiind spuse cu un zâmbet în colțul gurii de către orășeni, cu toate că tonul poveștii se schimbă pe măsură ce se întâlnesc cu oamenii care lucrează prin jurul codrilor, cum ar fi doi pescari care îi avertizează să nu intre în pădurea bântuită. Și cum socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg, așa și socotelile celor trei tineri se năruie una câte una. Ba rămân fără resurse, ba rămân fără provizii, ba găsesc simboluri stranii atârnate prin copaci, ba aud zgomote bizare noaptea, dar absolut nimic nu le va merge bine.

Nu aș zice că există în film perfomanțe demne de Oscar, dar reacțiile veridice ale celor trei sunt suficiente cât să te facă să crezi că ceea ce privești s-a chiar întâmplat, iar tu de fapt ești martor la moștenirea morbidă lăsată în urmă de cei trei nefericiți. Eficacitatea acestui film este fenomenală, reușind să facă foarte multe cu foarte puțin (practic nu vedem niciodată „vrăjitoarea” dar o simțim la tot pasul). Spor la vizionat acest clasic musai al genului horror.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.