Loading...

The Watch (2020- )

by Adrian Solomon, iulie 2, 2021

Recomandare – de evitat!

Gen: Dramă, Aventură
Distribuție: Richard Dormer, Adam Hugill, Jo Eaton-Kent, Marama Corlett, Lara Rossi, Sam Adewunmi, Anna Chancellor, James Fleet
Nr. sezoane: 1
Nr. Episoade: 8
Durată episod: ~60 min.
Statut: serial în desfășurare
Rating IMDB: 5.3

Despre: Aventurile unui grup de polițiști incompetenți, care încearcă să salveze orașul lor corupt de la o catastrofă iminentă.

Rant: Era odată ca niciodată o serie de romane scrise de un autor legendar. Numele acestuia era Sir Terry Pratchett iar lumea pe care o închipuise el se numea Discworld. Poveștile spuse de acesta erau toate plasate în această lume fantastică iar acestea variau de la thrillere politice, romane polițienești, cărți de aventură și mister, mai toate parodiind câte o operă celebră. Dintre ele se distingea cel mai mult seria cu secția de poliție nocturnă a orașului Ankh-Morpork, The Night Watch, și evoluția acestora de la niște neica nimeni, la una dintre forțele principale ale orașului, totul sub comanda vigilentă a căpitanului Vimes. La auzul veștii că urma să avem o ecranizare BBC a acestei serii de cărți, m-am bucurat instant, pentru că BBC mai făcuse și alte adaptări ale unor romane Pratchiene, adaptări destul de bunicele. Dar la vederea primului trailer și mai apoi a primului episod, m-am dezumflat instant deoarece The Watch nu doar că își bate joc de opera lui Sir Terry, dar nu are nici o urmă de sclipire. Este acea adaptare rară care reușește să înfurie atât fanii cărților, și să fie suficient de neinteresantă pentru a nu atrage interesul celor care nu au auzit de ele până în acest moment. Și deoarece eu mă situez categoric în prima categorie, citind și răscitind cărțile respective, m-am considerat ofensat de mi-a fost dat să văd.

Și sunt conștient că zicând ce am de zis o să am parte de antipatii, dar chiar nu se poate adapta ceva în ziua de azi fără a schimba sexul sau orientarea sexuală a vreunui personaj? De ce meticulosul Lord Vetinari a devenit femeie, Lady Ramkin – imaginea burgheziei medievale a devenit negresă, iar pitica Cherry a devenit o trans binară? De ce trebuie să schimbăm ceva bine stabilit doar pentru a da apă la moară la toți cei care fac parte din woke/cancel culture? De ce nu își scriu aceștia propriile povești? Deja nu mi se mai pare a fi un lucru curajos să pui o femeie în rol de bărbat sau un negru în rol de alb, mi se pare ceva obligatoriu, un lucru pe care studiourile au ajuns să le facă de frica de a nu fi ținta mișcării cancel.

Marea greșeală a producătorilor a fost concentrarea pe transmiterea acestor mesaje woke, neglijând ceea ce conta cel mai mult, și anume povestea în sine pe care o țesea Sir Terry, plină de har și haz, ambele absente în produsul final. Criticat până și de urmașii acestuia care au declarat că acesta nu împarte același ADN cu Watchul lui Terry, această producție nu ar fi trebuit să cunoască lumina zilei, și mă îndoiesc că va aduce prea mulți fani lumii Discworld.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.